Návrh a realizace měřícího zařízení pro určení závislosti síly předloktí na úhlu loketního kloubu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh a realizace měřícího zařízení pro zjištění závislosti síly předloktí na úhlu loketního kloubu. Použitá metoda měření umožňuje zjištění celé této závislosti při jediném plynulém pohybu ruky z jedné krajní polohy do druhé. Snadnost provedení jednoho měření umožňuje získání velkého souboru hodnot a jeho statistické vyhodnocení. Práce obsahuje detailní popis konkrétního konstrukčního řešení měřícího zařízení. Okamžitá síla a poloha ruky jsou měřeny elektrickými snímači. Pro záznam naměřených hodnot je použita měřící ústředna Spider8. Na základě zkušeností z prvního zkušebního měření je měřící zařízení upraveno a doplněno o pohonnou jednotku, která je automaticky spouštěna signálem z měřící ústředny.
The goal of this bachelor’s thesis is design and realization of measuring device for determination of human arm force depending on elbow joint angle. Used measuring method allows to measure this relationship during one continuos movement from one limit position to another. Simplicity of single measurement run allows to obtain a large set of values and evaluate it statistically. This thesis contains a detailed technical description of the measuring device. Actual force and position of hand are measured by electric transducers. Measured values are captured using Spider8 data acquisition system. Based on experiences from first test measurement, the measuring device is modified and drive unit is added. This drive unit is automatically started by a signal from data acquisition system.
Description
Citation
ZEZULA, M. Návrh a realizace měřícího zařízení pro určení závislosti síly předloktí na úhlu loketního kloubu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (předseda) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (člen) prof. Ing. Ctirad Kratochvíl, DrSc. (člen) doc. Ing. Radek Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-24
Defence
Student prezentoval výsledky své práce na vyborné úrovni včetně praktické ukázky výsledků řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO