Bioindikátory - jejich role při hodnocení stavu životního prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá využitím rostlinných a živočišných bioindikátorů při hodnocení stavu životního prostředí. Bioindikátory jsou v práci rozděleny podle ekosystému, pro který jsou používány, na bioindikátory vodního a terestrického ekosystému. Dále jsou rozděleny podle skupin analytů, které jsou prostřednictvím nich indikovány. Pozornost v práci je věnována vybraným rizikovým prvkům, polycyklickým aromatickým uhlovodíkům a polychlorovaným bifenylům. Přítomnost těchto xenobiotik v životním prostředí je ovlivněná zejména lidskou činností. Především jednotlivá odvětví průmyslu a automobilová doprava jsou trvalými zdroji kontaminace ekosystému těmito xenobiotiky. Nemalý vliv na znečišťování ekosystému organickými a anorganickými kontaminaty měla také neuvážená aplikace některých hnojiv v zemědělské výrobě. Biondikátory jsou využívané pro krátkodobý i dlouhodobý monitoring těchto kontaminantů. Význam bioindikace a bioindikátorů je velký; s jejich pomocí lze nejen posoudit přítomnost xenobiotika v daném prostředí, vývoj jejího výskytu, zdroje znečištění, ale jsou nezbytné i při hodnocení jeho biologického účinku a jím vyvolaných reakcí a mechanismů u sledovaného organismu. Biomonitoring je dnes již nezbytnou součástí ochrany životního prostředí, právě z důvodu sledování přítomnosti a transportu kontaminantů.
This thesis deals with the use of plant and animal bioindicators in an evaluation of the state of the environment. Bioindicators are divided in this work according to ecosystem for which they are used into bio indicators of terrestrial and of water ecosystem. Furthermore, they are divided according to groups of analytes, which are indicated by means of them. In the work the attention is paid to selected elements of risk, polycyclic aromatic hydrocarbons and polychlorinated biphenyls. The presence of these xenobiotics in the environment is particularly influenced by human activities. First of all individual industrial and automobile transports are permanent sources of contamination of the ecosystem with these xenobiotics. Considerable influence on the ecosystem pollution with organic and inorganic contaminants had also an injudicious application of certain fertilizers in agricultural production. The importance of bioindication and bioindicators is big. They help us not only assess the presence of xenobiotic in the environment, the development of its occurrence and sources of pollution, but they are also necessary in the evaluation of its biological effect, and responses and mechanisms of the organism which are induced by it. Biomonitoring is now an essential part of environmental protection by reason of monitoring the presence and the transport of contaminants.
Description
Citation
WINKLEROVÁ, L. Bioindikátory - jejich role při hodnocení stavu životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO