Srovnání vybraných mechanických vlastností slitin hliníku a konstrukčních ocelí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá popisem vybraných mechanických vlastností kovových materiálů a jejich srovnáním v rámci slitin hliníku a konstrukčních ocelí. Dále jsou zde přiblíženy zkoušky, kterými jsou získávány základní mechanické charakteristiky, a v návaznosti na ně zdůrazněny odlišnosti mezi slitinami hliníku a ocelemi. V dalších kapitolách jsou odděleně popsány mechanické vlastnosti konstrukčních ocelí a slitin hliníku, jejich rozdělení a možnosti použití. V rámci tepelného zpracování je naznačena souvislost mezi strukturou, chemickým složením a jejich mechanickými vlastnostmi.
The subject of this bachelor´s thesis is a description of selected mechanical properties of metal materials and their comparison within aluminium alloys and constructional steels. The most common mechanical tests to quantify the mechanical properties are described here. The mechanical properties of constructional steels and aluminium alloys are separately described in subsequent chapters as well as their division and possibilities of application. The connection between structure, chemical composition and mechanical properties depending on a heat-treating process is shown.
Description
Citation
BELHÁČ, J. Srovnání vybraných mechanických vlastností slitin hliníku a konstrukčních ocelí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Svoboda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO