Digitalizace obrazu v radiodiagnostice a její aplikace v mamografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo rozebrat problematiku digitalizace obrazu v lékařské radiologii se zaměřením na oblast digitalizace v mamografii. Úvodní část práce je věnována popisu jednotlivých článků zobrazovacího řetězce s podtržením specifik pro mamografické zobrazení. Jsou zde navrženy možné varianty digitalizace mamografických obrazů ve vztahu k podmínkám a situaci v různých mamografických pracovištích. V další části bylo provedeno srovnání CR a DR systémů, jednak z hlediska dávky pro pacienta a jednak z hlediska diagnostické výtěžnosti. Na základě tohoto srovnání byly vyvozeny patřičné závěry a doporučení. Další část je věnována metodice kontrole kvality digitálního mamografického zobrazovacího řetězce. Metodika jednotlivých testů je převzata a přeložena z European guidelines for quality assurance in breast cancer screening and diagnosis [7]. Výběr testů zařazených do systému ZPS pro naše národní podmínky je proveden dle doporučených četností a našich specifických podmínek, které jsou v této práci popsány. Vybrané testy byly implementovány do programu „ZPS“ firmy VF, a.s. a to formou vložením nového modulu – digitální mamografie. Tato forma se z hlediska praktického využití na mamografických pracovištích jeví jako optimální, program je již na řadě radiologických pracovištích rozšířen, umožňuje reagovat na změny ve stávající legislativě a v neposlední řadě je pro uživatele poměrně jednoduchý.
The aim of this study was to analyze issues on digitalization in radiology, especially in mammography. Definition of the separate parts of the diagnostic chain with special accent on mammography imaging with several mammography digitalization designs according to various conditions is stated in the first part of the paper. Comparison between CR and DR systems is then provided in term of patient dose and in term of diagnostic efficacy followed by corresponding conclusions and recommendations. Further is being discussed the methodology of quality assurance in digital mammography. Methodics of single tests is adapted from European guidelines for quality assurance in breast cancer screening and diagnosis [7]. Set of tests enlisted in short-term stability tests national system is selected on the basis of recommended intervals and our specific conditions as described in the paper. Selected test were implemented into „ZPS“ software (VF a.s.) as a new module – digital mammography. This method is supposed to be optimal for a practical utilization, because several radiology departments already use this user friendly software, which also enables to follow the changes in legislation.
Description
Citation
GLATZNER, M. Digitalizace obrazu v radiodiagnostice a její aplikace v mamografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO