Magnetické částice jako reverzibilní nosič pro enzymové elektrody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce obsahuje informace o používaných enzymech, biosenzorech, enzymových biosenzorech a magnetických částicích. Cholinesterasa (ChE) je obecné označení pro dva příbuzné enzymy, vzájemně se lišící výskytem a biologickou funkcí. Acetylcholinesterasa (AChE) je nezbytná při přenosu nervového vzruchu. Nachází se na cholinergních synapsích, kde působí hydrolýzu neurotransmiteru acetylcholinu a tím i terminaci nervového vzruchu. Příbuzná je butyrylcholinesterasa (BChE) přítomná v séru. Experimentální část byla zaměřena na elektrochemické enzymové biosenzory s cholinesterasou využívající magnetické částice pro reversibilní obnovu biorekogniční vrstvy. Imobilizace cholinesterasy na magnetické částice byla provedena kovalentní vazbou po aktivaci glutaraldehydem. Měření aktivity probíhalo s acetylthiocholinem jako substrátem v průtočném systému, magnetické částice byly zachyceny před platinovou elektrodou a produkovaný thiocholin se detekoval amperometricky. Cílem bylo měřit inhibici AChE. Významná je inhibice ChE způsobovaná některými léky a pesticidy na bázi organofosfátů. Zde byla testována inhibice AChE pesticidem dichlorvosem. Důraz byl kladen na nalezení vhodných experimentálních podmínek pro vytvoření automatizovaného postupu k měření aktivity AChE, který byl založen na autoinjektoru a pumpách firmy Gilson spolu s programem 735 pro definici pracovní konfigurace, přípravu měřících skriptů a provádění aplikačních metod.
Master’s thesis contains information about the enzymes, biosensors, enzyme biosensors and magnetic particles. Cholinesterasa (ChE) is the generally name for the two related enzymes, mutually differing appearance and biological functions. Acetylcholinesterasa (AChE) is necessary for the transmission of nervous excitement. AChE is located at cholinergic synapses, where is the hydrolysis of the neurotransmitter acetylcholine and this termination by the nervous excitement. Butyrylcholinesterasa (BChE) is related to AChE and it is present in serum. Experimental part was focused on electrochemical biosensors with cholinesterase enzyme using magnetic particles for reversible reconstruction layer. Cholinesterase immobilization was carried out on the magnetic particles by covalent binding after glutaraldehyde activated. The measurement of activity take place with acetylthiocholin as a substrate in a flow system, magnetic particles were captured before the platinum electrode and produced by thiocholin is detected amperometric. The aim was to measure inhibition of AChE. Significant inhibition ChE is caused by certain drugs and pesticides based on organophosphates. There was tested by inhibition of AChE pesticide dichlorvos. Emphasis was on finding possible experimental conditions for the creation of the automated procedure to measure the AChE activity, which was based on auto-injector and pumps of Gilson, together with a 735 programme for the definition of the working configuration, preparation of measurement scripts and implementation of application methods.
Description
Citation
JANÍČEK, Z. Magnetické částice jako reverzibilní nosič pro enzymové elektrody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Babula položil otázky: jak se magnetické částice fixovali na elektrodu? Jaké jsou limity detekce? Jak jste testovali rozložení částic? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO