Implementace aproximační funkce do mikroprocesoru PIC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá implementací aproximační funkce do mikroprocesoru PIC. Zaměřuje se na architekturu mikroprocesorů a rozbor aproximačních funkcí. Pro samotnou implementaci je pak vybrána metoda nejmenších čtverců a to z důvodu její relativní jednoduchosti a přesnosti v porovnání s ostatními metodami. Mikroprocesor má pomocí A/D převodníku změřit závislost nelineárního systému, jenž je k mikroprocesoru připojen. Měří se napětí na logaritmickém potenciometru, který reprezentuje nelineární systém, v závislosti na poloze jezdce odporové dráhy. Poté, pomocí zvolené metody, mikroprocesor dopočítá charakteristiku nelineárního systému. Naměřené hodnoty se porovnávají s teoretickými, které byly dopočítaný zvolenou metodou. Hodnoty naměřené, teoretické a jejich diference se pak zobrazují na displeji, připojeném rovněž k mikroprocesoru. V závěru se pak diskutují výsledky spolu s možností dalšího rozvinutí této práce.
This bachelor‘s thesis deals with the implementation of approximation function into the PIC microprocessor. Thesis is focused on microprocessor architecture and analysis of approximation functions. Then for actual implementation is chosen the method of least squares, and because of its relative simplicity and accuracy in comparison with other methods. Microcontroller is using the A/D converter to measure the dependence of non-linear system, which is connected to the microprocessor. Measure the voltage on a logarithmic potentiometer, which represents non-linear system, depending on the position of the slider track resistance. Then, using the method chosen microprocessor calculates the characteristic non-linear system. The measured values are compared with the theoretical, calculated the chosen method. The values measured, and their theoretical difference is then displayed on the display, connected to the microprocessor. In conclusion, then discuss the results together with the possibility of further developing this work.
Description
Citation
PETŘÍK, T. Implementace aproximační funkce do mikroprocesoru PIC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Byla nějakým způsobem kontrolován přenos a linearita optického oddělovače? V jaké části převodní charakteristiky byl nastaven pracovní bod? Je skutečně nutné použít pro oddělení obvodů optický oddělovač? Nebylo by možné napěťové úrovně přizpůsobit jiným způsobem? Proč máte na kontaktu 26 připojeno 3,3V?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO