Jednoduchý programátor jednočipových procesorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem bakalářské práce je seznámení s problematikou programování mikropočítačů z rodiny AVR firmy Atmel a vytvoření oživené konstrukce jednoduchého AVR programátoru, který je navíc rozšířen o testovací uživatelské prvky jako jsou LED, tlačítka, LCD displej, DA převodník. První část práce se zabývá problematikou teorie programování pamětí mikropočítače a popisem programovacích algoritmů. Paměti mikropočítačů AVR lze programovat trojím způsobem. Nejrozšířenější způsob je metoda sériové programování přímo v systému, vžila se pro to zkratka ISP. Tento způsob programování poskytuje uživateli jednoduchou a rychlou obsluhu. Jiný způsob programování(paralelní nebo sériové) vyžaduje napětí 12 V, proto se mu říká programování vysokým napětím. Konstrukce programátoru je koncipována pro všechny výše zmiňované způsoby programování. Z předchozích znalostí o programování pamětí je napsán zdrojový kód programu, umožňující obsluhovat komunikaci příkazů z PC a následné provádění programovacích instrukcí v cílové součástce. V následující kapitole je popsáno vytvořené hardwarové části konstrukce zapojení, které zároveň poslouží k uživatelské obsluze k používání přípravku. Závěrečná část bakalářské práce pojednává o popisu konektorů potřebných pro programování metodou ISP i vysokým napětím. Je zde popsáno, který typy mikropočítačů AVR programátor podporuje a popis jak součástku do programátoru připojit a nastavit. V přílohách bakalářské práce jsou výstupy potřebné pro zhotovení konstrukce a těmi jsou schematická dokumentace elektrického zapojení obvodu programátoru, deska plošného spoje, elektronická dokumentace v programu Eagle, rozpiska použitých součástek a zdrojový i binární obslužný program potřebný pro oživení řídícího mikropočítače programátoru.
The main purpose of my bachelor thesis is acquaint with issue programming of Atmel AVR microcontrollers and to create a simple chipprogrammer with component units like LEDs, switches, LCD display, DA converter for testing and development. The first part deal about questions of theory programming memory inside microcontrollers and descrption of programming algorithm. The memories is possible program in three way. The most used method is method call „In System Programming“ ISP. This method provide easy and fast manupulation. Order method of programming memory require 12V supply. These method are parallel and serial high voltage programming. The concept of programmer is design to all method of programming memory. From previous information about programming memory was written source code of program to control programmer that receive command from computer and ensure performing of right algorithm in target microcontroller. In the next chapter is clarified design of hardware items and there is the simple user manual of items and installation of programmer. The final part of thesis explains how to use programmer's tworowconnectors and setting jumpers for programing in daily work. In attachments are electrical scheme, list of devices, printed circuit board, files of circuit board and scheme in Eagle format, source code and binary program to control microcontroller of simple chipprogrammer. These attachments are needed for make a chipprogrammer.
Description
Citation
VERNER, L. Jednoduchý programátor jednočipových procesorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Vojtěch Fiala (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Bylo řešeno vícenásobné osazení patice?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO