Tříkanálový mixážní pult

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o návrhu a realizaci analogového tříkanálového mixážního pultu schopného směšovat nízkofrekvenční signály. Po krátkém úvodu a rozdělení pultů je ukázáno navržené blokové schéma a poté obvodové schéma. Mixážní pult je sestaven tak, že každý kanál je třípásmový a je řešen pomocí ekvalizéru doplněného o lineární regulátor úrovní ( fader ), regulátor citlivostí ( gain ) a tlačítkem pro odposlech ( cue ). Mikrofonní vstup je opatřen předzesilovačem a třípásmovým ekvalizérem. Návrh má šest stereofonních vstupů, tři pro signály linkových úrovní ( line in ) a tři pro vstupy ošetřené zesilovači gramofonové přenosky ( phono in ). Dále má tři stereofonní výstupy linkové úrovně pro hlavní výstup ( master out ), odposlech ( booth out ) a sluchátka ( headphones out ). Výstupní korekce jsou řešeny pětipásmovým ekvalizérem, který je možno přemostit. Mezi kanály je zakomponován lineární regulátor úrovní ( crossfader ). Pro nastavení výstupního signálu je použit logaritmický regulátor úrovní.
This work deals with the design and manufacturing of the three channel analog mixing consol. This console is capable of mixing low frequency signals. After a short introduction and distribution of panels is shown a block scheme and then designed circuit diagram. Each chanel is three-band, it is solved by using the equalizer combined with the logharitmic level controller (fader), the sensitivity controller (gain) and the interception button. The preamplifier and three-band equilizer are used to treat the microphone input. The mixing pult has six stereo inputs, three of them for the line levels signals (line in) and the last three inputs for a portable phonograph treated with pre-amplifiers (phono in). It also has three stereo line level outputs used by the main output (master out), the interception (booth out) and the headphones (headphones out). The output corrections are solved by using the five-band equalizer, which can be bridged. The linear level controller (crossfader) is placed beetwen channels. The logathmic level controller is used to setup the output signal.
Description
Citation
SŮRA, L. Tříkanálový mixážní pult [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací na téma "Tříkanálový mixážní pult" a odpověděl na otázky kladené oponentem. V závěru své prezentace předvedl i praktickou ukázku vytvořeného zařízení. Na doplňující otázky týkající se volby použitých součástek a konstrukce jednotlivých obvodových bloků reagoval pozitivně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO