Show simple item record

The identification of Saccharomyces yeasts during fermentation of white grape must.

dc.contributor.advisorVránová, Danacs
dc.contributor.authorZdeňková, Michaelacs
dc.date.accessioned2018-10-21T20:18:33Z
dc.date.available2011-06-09cs
dc.date.created2008cs
dc.identifier.citationZDEŇKOVÁ, M. Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.cs
dc.identifier.other2726cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/12955
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces účastnících se jednotlivých fází kvašení bílého vína. Rychlost, s jakou jsme schopni identifikovat druhy kvasinek, hraje důležitou roli pro posouzení kvality fermentačního procesu i kvality finálního produktu - vína. Rozvoj metod molekulární biologie postupně omezuje využití tradičních metod identifikace především z důvodu jejich časové náročnosti. V této práci byla použita molekulární metoda PCR-RFLP, jako nástroj k přesné a rychlé identifikaci jednotlivých druhů kvasinek. Specifický úsek DNA byl zmnožen pomocí PCR a následně podroben restrikční analýze. Restrikční endonukleasy rozštěpily DNA na fragmenty specifické pro daný druh kvasinky. Fragmenty byly detekovány pomocí horizontální elektroforézy. Srovnáním fragmentů s fragmenty typových kvasinek byla možná identifikace druhu kvasinek a jejich taxonomické zařazení. Literární rešerše obsahuje základní informace o kvasinkách a jejich využití, informace o výrobě vína a princip metody PCR-RFLP.cs
dc.description.abstractThis thesis is concerned with the identification of the yeasts belonging to Saccharomyces species, which is participating in the particular fermentation phases of the white wine. The rapidity that we are able to identify the yeast strains is the significant factor for appreciation the fermantation proces quality as well as final product quality – the quality of wine. The molecular biology method developing is gradually limiting the using of traditional identification methods mainly because of their time intensity. In this thesis was used molecular method PCR-RFLP as an implement to quick and accurate identification of particular strains of yeasts. The specific DNA section was amplified by the help of PCR and consequently amenabled to the restrict analysis. The restrict endonukleas fissiled DNA to fragments specified for the certain strain of yeast. The fragments were detected by horizontal electrophoresis. To compare the fragments with type yeast fragments made us possible to identify the trast strain and its taxonomy classification. The literature search contains the basic information about the yeasts and their using, the information about wine making as well as the PCR-RFLP method principle.en
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsPřístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/letcs
dc.subjectkvasinkycs
dc.subjectidentifikacecs
dc.subjectvýroba vínacs
dc.subjectPCR-RFLPcs
dc.subjectyeastsen
dc.subjectwineen
dc.subjectidentificationen
dc.subjectwine makingen
dc.subjectPCR-RFLPen
dc.titleIdentifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vínacs
dc.title.alternativeThe identification of Saccharomyces yeasts during fermentation of white grape must.en
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2008-06-09cs
dcterms.modified2009-05-07-13:28:47cs
thesis.disciplinePotravinářská chemie a biotechnologiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologiícs
thesis.levelInženýrskýcs
thesis.nameIng.cs
sync.item.dbid2726en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2019.06.21 06:25:09en
sync.item.modts2019.05.18 08:18:03en
dc.contributor.refereeVojtíšková, Mariecs
dc.description.markAcs
dc.type.drivermasterThesisen
dc.type.evskpdiplomová prácecs


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record