Technologie zápustkového kování hřídele

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o návrhu technologie výroby rotační součásti hřídele pomocí zápustkového kování. Jedná se o technologii objemového tváření na svislých kovacích lisech. V práci jsou podrobně rozpracovány podklady pro zpracování výkresové dokumentace navrhované součásti. Úpravou některých rozměrů a předkováním otvoru se dosáhne úspory materiálu a tato úspora je porovnána s technologií soustružení. Výrobní postup je přizpůsoben zavedenému výrobnímu postupu pro linkovou výrobu v kovárně ZETOR Brno. Dále je zde stanovena nákladová cena jednoho výkovku pro zadanou sérii 30 000 kusů za rok. Součástí diplomové práce je také rešerše o uvedené problematice zápustkového kování, přiložená výkresová dokumentace, postupový list a vyhodnocení simulace zápustkového kování navrhované součásti softwarem FormFEM.
This diploma thesis deals with project of shaft manufacturing using drop forging technology. This technology is manufacturing using cubic forming on vertical forging press. Work includes detail data for working out technical drawings of suggested component. Thanks to modification of parameters and forging a whole we reduce material waste which is compared to turning technology. Production process is adapted to established production process in company Kovarna ZETOR Brno. Further the work includes cost price of one forging from the set of 30 000 products a year. The work also contains background research of drop forging technology, technical drawings, production process list and simulation outcome for drop forging of the suggested komponent by software FormFEM.
Description
Citation
VAŠKO, M. Technologie zápustkového kování hřídele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ildikó Maňková, CSc. (člen) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Meze pevnosti u materiálu zvoleném v DP. Klikové lisy, druhy, výhody nevýhody. Deformační rychlosti u klikových lisů. Dotaz na materiál uvedený v DP. Důvody k volbě v DP. Student dotazy zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO