Využití fluidních popílků k přípravě hydraulické maltoviny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Referee
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Fluidní popílky, jako odpadní produkt poměrně nové technologie spalování, tzv. fluidního spalování, nelze v současné době pro výrobu stavebních hmot na rozdíl od vysokoteplotních popílků prakticky využít. Problém spočívá v jejich chemickém, ale i v mineralogickém složení. Přesto by fluidní popílky mohly být v určité limitní koncentraci využity pro přípravu hydraulických pojiv s podobným chemicko-mineralogického složením. První část prací se zaměřila na ověření možnosti využití fluidních popílků jako hydraulického pojiva pro přípravu suchých maltových směsí, resp. ověření předpokládaných potenciálních hydraulických schopností fluidních popílků, které byly na základě chemicko-mineralogického složení teoreticky předpokládány. Druhá část prácí je zaměřena na výzkum a vývoj vypalovaného hydraulického pojiva z fluidních popílků. Práce zkoumá souvislost mezi parametry pálicího režimu a vlastnostmi vypáleného hydraulického pojiva. Po výpalu jsou sledovány chemické, mineralogické, technické vlastnosti a hydratace pojiva.
FBC-ashes, as a waste product of a relatively new technology of combustion, so-called fluidized bed combustion, cannot be used for building materials production in contrast to fly-ashes. Problem rests in their chemical as well as their mineralogical composition. Thought it can be admitted that FBC-ash may be used for preparation of the hydraulic binder with a similar chemical and mineralogical composition, but only in a certain limit of concentration. The first part of this thesis was focused on the potentialities of fluid fly ashes utilization as hydraulic bonding material in preparation of dry mortar mixtures and the second part of works was engaged in research development of burned hydraulic binder of FBC ash. The thesis explores the conjunction between parameters of burning mode and hydraulic binder characteristics.
Description
Citation
WAGNER, Š. Využití fluidních popílků k přípravě hydraulické maltoviny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2012-12-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO