Obnova a revitalizace přírodního potoka Ponávky ve městě Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Voda v Brně je dnes nejčastěji zabalená v plastových lahvích. Existuje snad nějaká možnost jak dát brněnským obyvatelům znovu vzpomenout městské atmosféry 19. století, takzvaných „Malých Benátek“? Řeka jako živel vnáší do statické topografie sídla pohyb. Její funkce ve městech je dnes bezprostředně žádoucí jako městotvorný prvek, jako základní topografický mezník. Prvek vhodný k vytvoření hranice. Hranice, která rozděluje, slučuje, vymezuje, orientuje. Rozděluje hustou stavební strukturu města a vnáší potřebnou očistu, volného prostoru k odpočinku a setkávání. Po důkladné analýze brněnských toků došlo k definování zájmového území, které se stalo řešením diplomového projektu a které by mělo být startovacím vodítkem pro znovuobnovení a provázání vodotečí do každodenního života občanů města Brna. Nejvhodnější ideou se stalo znovuobnovení toku Ponávky. Projekt si bere za cíl nejen návrat samotné Ponávky z brněnského podzemí, ale i návrat ke středověkým ideálům působností vodního prvku v městských ulicích.
Nowadays water in Brno is mostly packaged in plastic bottles. Is there any opportunity to give the habitant of Brno reminiscence of 19th century urban atmosphere, so-called "Little Venice"? The river as live element brings movement to the static topography. Today its feature in cities is certanly required as a city-forming maker, the basic topographical landmark. A suitable factor in creating boundaries. Boundary that divides, combines, defines, orients. It divides the dense building structure of the city and delivers the necessary cleanup, space for relaxing and meeting. After a thorough analysis of Brno streams were defined areas of interest. It has become the resolution of the diploma thesis, which should be a starting guide for restoration and interconnection of watercourses to everyday life of citizens in the city of Brno. Best idea became a resumption of the creek Ponávka. The project aims to return not only Ponávka itself from Brno's underground, but also a return to medieval ideals due to a water feature on the city streets.
Description
Citation
ROLEČEK, J. Obnova a revitalizace přírodního potoka Ponávky ve městě Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO