Testovací systém pro zařízení V-mux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V-Mux je zařízení určené pro provoz v optických sítích, které plní požadavek zpracování signálu v jeho čisté optické podobě. Je to zařízení, které slučuje a zároveň odděluje optické signály bez nutnosti jejich převodu do podoby signálu elektrického a zpět. Moderní špičkové optické a mechanicko-elektronické prvky, které stojí v základech tohoto zařízení, se vyznačují vysokou přesností a precizností výroby. A stejně tak jako jednotlivé komponenty i celý komplex musí splňovat náročné normy a standardy, které jsou nutné pro jeho správnou funkci. Dodržení zmíněných standardů je třeba ověřovat při výstupní kontrole pro každé vyrobené zařízení nejlépe za pomoci automatizovaného testu. Kontrolní fázi výroby se věnuje tato práce, jejímž cílem je navrhnout testovací systém, který bude využit v podniku zabývajícím se vývojem a výrobou V-Mux. Součástí práce je tematický úvod do technologií optických sítí, popis sběrnice GPIB, jež se velmi často využívá v laboratořích a dalších výzkumných a kontrolních pracovištích pro komunikaci zařízení v systému, popis zařízení V-Mux a vlastní návrh a realizace testovacího systému. Z hlediska softwarového vybavení prvků systému se práce věnuje vytvoření firmware desky testovacího rozhraní a uživatelské aplikaci pro inicializaci systému. Uživatelská aplikace po aktivaci desky testovacího rozhraní naváže komunikaci s centrálním mikroprocesorem desky, ověří verzi firmware, funkčnost desky. Před každým úvodním testem je třeba provést kalibraci A/D a D/A převodníků, aby bylo možné dosáhnout adekvátně přesných výsledků. Aplikace také po navázání komunikace nebo po uživatelově žádosti změří teplotu interního prostředí desky, což se může stát ukazatelem, že je nutné provést opětovnou kalibraci převodníků.
An optical network technology is the network technology that meets given requirements for a fast and reliable long-distance information transmission. Optical fibres can offer undoubted features where other communication technologies are near their limits or stand in front of insurmountable problems. The intensive research of last years is focused on optical transmission features utilization in the optimal way. Especially an optical signal processing in active network devices without a need for electrical conversation is a topic of high interest. V-Mux is an optical network device that accomplishes above mentioned requirements for modern optical network devices. It is a device that multiplexes and drops an optical signal in its native light form into or from optical fibre. Basic micro electro-mechanical components, which the V-Mux is built from, are high end precise devices. The whole complex V-Mux has to meet strict rules and specifications as the components itself. That is why a control system has to be included in the production process to keep quality and right functionality. This diploma thesis is focused on a development of the testing system that will help in the automated control procedure in the V-Mux production. A brief introduction to optical network technologies and a description of the GPIB bus form a first part of the thesis. The next part focuses on the V-Mux itself and the proposal of the test station with its component description. The last part deals with a developing of the software for the V-Mux testboard and a user application that will be used for the test system initialization.
Description
Citation
MORÁVEK, P. Testovací systém pro zařízení V-mux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (člen) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Co řeší sada výstupních operačních zesilovačů na výstupu měřící desky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO