Životnost nové kontaktní špičky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Svařování v ochranné atmosféře MIG/MAG je nejpoužívanější a nejrozšířenější metoda svařování. Použití této metody je velmi rozsáhlé. Její jediné omezení je pouze ve venkovním prostředí při práci v terénu, kdy při působení vnějších vlivů (větru) dochází k porušení ochranné obálky plynu. Tato ochranná obálka brání přístupu vzduchu ke svarové lázni a při jejím porušení hrozí vznik nekvalitního svarového spoje se spoustou pórů. Důležitou součástí svařovacího zařízení je kontaktní špička, která napájí svařovací drát elektrickým proudem. Kontaktních špiček existuje celá řada, od nejlevnějších až po ty dražší. Požadavkem je zvýšit životnost špiček na maximum, aby se minimalizovaly časy jejich výměn. O zvýšení životnosti se pokusila i australská firma se špičkou MIGfast použitím keramického izolátoru. U této špičky výrobce deklaroval až pětkrát delší životnost oproti konvenčním špičkám. Námi provedené zkoušky ovšem ukázaly velmi negativní výsledek v porovnání s běžně používanými konvenčními špičkami.
Welding in a MIG/MAG protection atmosphere is the the most used and most widespread method for welding. This method is very extensively used. Its only limitation is in an outdoor environment while working in the field, when the effects of external influences (wind) can breach the gas containment. The containment prevents the access of air to the weld pool and a breach can lead to the formation of a poor quality welded joint with a lot of pores. An important part of the welding device is the contact tip, which energizes the welding wire by electric current. There are many types of contact tips from the cheapest to more expensive ones. The requirement is to increase the lifetime of tips to the maximum in order to minimize replacement times. An Australian company making MIGfast tips has tried to increase the lifetime by using a ceramic insulator. This tip producer claimed as much as five times longer lifetime than conventional tips. Tests carried out by us, however, showed a very negative result in comparison with commonly used conventional tips.
Description
Citation
JISKRA, M. Životnost nové kontaktní špičky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Čelko, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s experimentální částí a závěry diplomové práce. Zodpověděl připomínky a dotazy oponenta. Dotazy komise k DP: Slitina CuCrZr má jakou teplotu měknutí? Byl zkoušený poměděný drát? Jaké průměr drátu jsou nejpoužívanější? Jaká keramika je v kontaktní špičce používanaá?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO