Experimentální hardwarový hudební nástroj, demonstrující možnosti sonifikace světla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je návrh a konstrukce experimentálního hudebního nástroje SuperDu-perRainbowThing, jehož experimentálnost spočívá v sonifikaci barevného spektra. Hlavní hardwarová část nástroje je tvořena mikrokontrolerem Arduino a počítačem Raspberry Pi. Část softwarová, která s hardwarem komunikuje pomocí standartu MIDI v prostředí Pure Data a jazyce Python. Nástroj v reálném čase tvoří zvukový výstup na základě barvy, kterou hráč nastavuje.
The goal of this thesis was to design and build an experimental musical instrument SuperDuperRainbowThing. The experiment nature of which lies in sonification of the colour spectrum. The hardware is built using Arduino microcontroller and a single board computer Raspberry Pi. Software communicates with the hardware via a MIDI protocol and is written in Python programming language and patched in Pure Data graphical environment. The instrument creates a sound output based upon colour selected by the user in real time.
Description
Citation
REZEK, V. Experimentální hardwarový hudební nástroj, demonstrující možnosti sonifikace světla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) MgA. Pavel Kunčar (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky od oponenta: Můžete na obrázcích vizualizovaných dle krátké melodie či harmonického sledu demonstrovat rozdíl mezi různými modálními terény – např. stupnicí dórskou a lydickou? Vyhodnotit kontrast barevných světelných škál oproti kontrastu hudebních intervalů? A to z hlediska konsonance a disonance v hudbě? Zda se barevné škály světla nacházejí v podobných poměrech? - Student dostatečně vysvětlil otázku. Otázky od komise: Popište funkci aplikace Spektra a proč jste ji použil? - Student odpověděl na otázku. Proč používáte Arduino a Raspberry Pi? Nestačilo by pouze Raspberry Pi? - Student odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO