Létající platforma založená na operačním systému FlytOS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalárska práca je zameraná na výber a zostrojenie funkčného modelu lietajúcej platformy, ktorá musí byť schopná uniesť pridané zariadenia. Lietajúca platforma má slúžiť na vytvorenie prístupového bodu pre určitú oblasť, pričom musí celý čas udržiavať spojenie so základovou stanicou. Na lietajúcu platformu je nainštalovaný FlytOS, ktorý slúži na ovládanie lietajúcej platformy. Ďalšia časť práce popisuje kroky spojené so simuláciou prvého automatizovaného letu s nastaveným parametrom otáčania v prostredí FlytSIM. Následne je overené správne fungovanie tejto platformy pomocou manuálneho ovládania diaľkovým ovládačom a v závere tejto časti je otestovaný simulovaný automatizovaný let v reálnych podmienkach. Záverečná časť práce sa zaoberá algoritmom, ktorý na základe vstupných údajov vypočíta uhol natočenia k základovej stanici. V prípade veľkých vzdialenosti medzi bodmi letu vypočíta medzisúradnice a ich natočenie.
The aim of this bachelor's work is creation of functional model of flying platform that can carry additional devices. The platform is designed to maintain continuous connection with the base station and to create an access point for a particular area. The flying platform has FlyOS installed, which facilitates control of the flying platform. Another part of the work describes steps for simulation of the first automated flight in FlytSIM with a preset parameter of rotation during flight. The platform's functionality is then verified by using manual remote control and also by simulated automated flight in real conditions. Final part shifts attention to the algorithm used for the computation of the rotation of the flight waypoints direction in degrees towards the base station based on the input data. In the case of large distances between the flight waypoints, it computes coordinates and the rotation of the UAV.
Description
Citation
ŠIRJOV, J. Létající platforma založená na operačním systému FlytOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Jakou předpokládáte maximální dobu letu v případě plně nabité baterie? Z jakého důvodu byla zvolena maximální odchylka natočení létající platformy vůči základnové stanici 10° a s jakou přesností ji byla létající platforma schopná dodržet? -student na otázky oponenta odpověděl v plném rozsahu. Otázky členů komise: V práci popisujete svůj návrh jako "nejlepší". Vysvětlete důvod tohoto tvrzení. -student vysvětlil primární zaměření na cenu, nikoliv však na parametrově vyspělý výrobek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO