Analogové zkreslovače hudebních signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci jsem se zabýval rozdíly ve zvuku elektronkových a tranzistorových zesilovačů, příčinami těchto odlišností, modelováním převodní charakteristiky elektronkového zesilovače matematicky a posléze pomocí jednoduchých omezovačů s různými druhy polovodičových diod, jejichž vlastnosti jsem ověřil měřením. Následně bylo vybráno a sestaveno několik druhů oboustranných limiterů, které se nelinearitami převodní charakteristiky nejvíce blížily elektronkovému zesilovači a vyhodnoceny jejich vlastnosti. Dále byly naměřeny a vyhodnoceny převodní charakteristiky tranzistoru NPN, JFET s N kanálem a optočlenu, upravených měničů trojúhelníkového průběhu na harmonický průběh. Posléze byl navržen diodový funkční měnič a měnič s bipolárními tranzistory, který kopíruje tvar převodní charakteristiku elektronkového zesilovače a byly vyhodnoceny jejich vlastnosti pomocí měření váhového harmonického zkreslení výstupního signálu
In this bachelor thesis I studied the differences in sound of valve amplifiers and solidstate amplifiers, causes of those differences, mathematical modelling the transfer characteristic of valve amplifier and then modeling it with simple diode limiter, which used several types of semiconductor diodes, Properties of those diodes were measured as well. Then I constructed limiters for both polarities of input signal, which had non-linear transfer characteristics similar to the valve amplifier and I evaluated their qualities. Then I measured simple amplifier with bipolar transistor, JFET N-channel transistor and optocoupler, Furthermore, I modified triangle-to-sine converters with bipolar transistor, JFET N-channel transistor, measured and evaluated their transfer characteristics. At the end of this bachelor thesis I described designing a diode-based functional converter and converter made from several bipolar transistors, both of these had similar shape of transfer characteristics and I evaluated their qualities by comparing weighted harmonic distortion of the output signal with output signal of tube amplifier.
Description
Citation
RŮŽIČKA, M. Analogové zkreslovače hudebních signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Lubor Přikryl (člen) Ing.MgA. Edgar Mojdl, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: - Bylo opravdu prověřeno, že charakteristický zvuk elektronkového zesilovače je dán pouze tvarem převodní charakteristiky? Mohou tento zvuk způsobovat i jiné jevy v elektronce jako např. sekundární emise? - Odpověděl dostatečně. Otázky komise: - Neuvažoval jste o použití jiné než po částech lineární aproximace? - Opověděl dostatečně. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO