Hodnocení ekonomické efektivity investic do distribuční soustavy v podmínkách regulovaného prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práca je v prvej časti rešeršného charakteru a rieši finančné toky tak, aby bolo možné hodnotiť ekonomickú efektivitu investícií do distribučnej sústavy. V ďalšej časti je popísaný vznik a princípy regulácie na trhu s elektrickou energiou v Českej republike. Práca sa v druhej časti zaoberá samotným výpočtom ekonomickej efektivity investície, podľa Energetického regulačného vestníka, na konkrétnom príklade obnovenia vonkajšieho vedenia do káblového v obci Telnice. Súčasťou práce je aj porovnanie vonkajšieho a káblového vedenia z hľadiska nákladov na prevádzku. Záver zhodnocuje vplyv obnovy elektrického vedenia na jeho prevádzkové náklady v distribučnej sústave Českej republiky.
The first part of the thesis has a research character and solves the financial flows in order to evaluate the economic efficiency of investments in the distribution system. The next part describes the origin and principles of regulation in the electricity market in the Czech Republic. In the second part, the thesis deals with the calculation of the economic efficiency of the investment according to the Energy Regulatory Bulletin on a concrete example of the renewal of the external cable line in Telnice. Part of the thesis is also a comparison of the external and cable lines in terms of running costs. The conclusion explores the impact of the renewal of the power line on its operating costs in the distribution system of the Czech Republic.
Description
Citation
ORAVČOK, J. Hodnocení ekonomické efektivity investic do distribuční soustavy v podmínkách regulovaného prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Hodnocení ekonomické efektivity investic do distribuční soustavy v podmínkách regulovaného prostředí. Vedoucí práce seznámil komisi se zněním posudků. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku položil Ing. Modlitba, CSc. na ekonomické hodnocení nové výstavby vedení. Student na otázku odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO