Identifikace tepelné vodivosti a tepelné kapacity stavebních látek metodou „Hot Wire Method“

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je studie mechanismů šíření tepla a popis fyzikálních jevů, které provází nestacionární měření tepelných charakteristik metodou „hot-wire method“. Zejména zde pozorujeme součinitel tepelné vodivosti a jeho závislost na různých veličinách jako například na teplotě měřeného vzorku, jeho vlhkostním stavu, na objemové hmotnosti vzorku a v neposlední řadě na jeho pórovitosti. Uvedených poznatků je dále využito k návrhu konstrukce měřícího ústrojí nestacionárního měřidla, které vychází z regulárního ohřevu a věnuje se měření součinitele tepelné vodivosti a tepelné kapacity metodou „hot-wire method“. V poslední části práce je ověřena funkčnost navrhovaného měřícího ústrojí, je zde ověřena vhodnost vytvořeného algoritmu pro zpracování naměřených údajů a vyhodnocení výsledků, byla tedy ověřena reprodukovatelnost měření a byly porovnány naměřené výsledky metodami měřeni, které se běžně využívají a jsou zde dále ověřeny poznatky týkající se vlivu vlhkosti na součinitel tepelné vodivosti.
This aim of task deals with study of heat dissipation mechanisms and the description of physical phenomena, which is accompanied by non-stationary measurement of thermal characteristics by the method "hot-wire method". In particular, we observe the coefficient of thermal conductivity and its dependence on various variables such as the temperature of the measured sample, its moisture state, the volume of the sample and its porosity. The above mentioned findings are used for the invention of the measuring device of a nonstationary gauge, which is based on regular heating and is dedicated to measuring the thermal conductivity coefficient and the heat capacity by the "hot-wire method" method. In the last part of the thesis is verified functionality of the proposed measuring device, the suitability of the created algorithm for the processing of the measured data and the evaluation of the results was verified. The reproducibility of the measurements was verified and the measured results were compared with the measurement methods, which are commonly used. the influence of humidity on the coefficient of thermal conductivity.
Description
Citation
PRŮŠA, D. Identifikace tepelné vodivosti a tepelné kapacity stavebních látek metodou „Hot Wire Method“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jiří Lerch - předseda, Ing. Michal Holák - místopředseda, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jan Vaněrek, Ph.D. - člen, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-29
Defence
Student Průša David seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Identifikace tepelné vodivosti a tepelné kapacity stavebních látek metodou „Hot Wire Method“~ reagoval výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO