Parní turbína pro pohon drtičky v cukrovaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem protitlakové parní turbíny pro pohon drtičky v cukrovaru o příkonu drtičky 2 200 kW. V práci je postupně proveden termodynamický návrh dvou koncepčních variant s cílem stanovit hmotnostní tok páry turbínou. V první variantě je zvoleno regulační stupeň v provedení A-kola a v druhém variantě Curtisovo kolo. Stupňová část obou variant je tvořena řadově akčními stupni. Dále je zpracován základní výpočet ucpávkového systému a dýzová regulace turbín. Radiální i axiální ložiska jsou navrženy na základě působících sil. Součástí práce je i pevnostní kontrola vybraných komponentů. Závěr práce se zabývá porovnáním a vyhodnocením optimálního řešení. Vzhledem k malému rozdílu hmotnosti rotoru (m = 19,72 kg), a hlavně menší spotřebě páry (M = 4,87 kg/s), je možné uvažovat první variantu za optimální řešení. Práce je doplněna o konstrukční výkres podélného řezu turbíny na společném rámu s převodovkou.
The thesis is focused on designing of backpressure steam turbine to drive the crusher in the sugar factory having the power input of the 2 200 kW. Thermodynamic calculation of two conceptual variations is gradually implemented in the thesis with the aim to determine the steam mass flow through the turbine. In the first version the control stage is selected as an A-wheel and in the second version as a Curtis wheel. The stage part of both versions consists of series action stages. Furthermore, it contains basic design of the gland steam system and the nozzle control system. Both radial and thrust bearings are designed based on the acting forces. The thesis also includes strength calculation of the selected components. The final part deals with comparison and evaluation of the optimal solution. Due to the small difference in rotor weight (m =19,72 kg), and especially for the less steam consumption (M = 4,87 kg/s), the first version can be considered as an optimal solution. This thesis is amended by a mechanical drawing of the turbine cross section on a common frame with a gearbox.
Description
Citation
RUZSÍK, E. Parní turbína pro pohon drtičky v cukrovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student zodpověděl dotazy oponenta při obhajobě. Dotazy a připomínky členů komise při obhajobě závěrečné práce: Stabilita rotoru by byla nedostatečná vzhledem k nízkému Sommerfeldovu číslu. Otázka, zda si je toho autor vědom.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO