Kování těla střely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá návrh technologie výroby těla dělostřeleckého granátu – tlustostěnného dílce z nelegované oceli 11 503. Na základě rešerše problematiky zápustkového kování a vyhotovených výpočtů byl navržen postup kování na speciální lince, která se skládá ze dvou kovacích lisů. Lisy umožňují použít metodu, kdy je výkovek protažen přes několik kladek. Tímto dochází k postupnému zmenšování vnitřního průměru a vytvoření požadovaného tvaru součásti. Nástroje a zápustky jsou vyrobeny z oceli 19 552.
The project elaborated design of technology production of artillery shell – thick walled component from plain steel 11 503. Based on the research of press forging and calculations, it was proposed to forge with production line which contains two forging presses. These allow us to use special way of forging. The forged piece is broached through several pulleys and its diameter is slowly getting smaller and required form is made. Forging tools and forging dies are made from steel 19 552
Description
Citation
FRYDRYCH, J. Kování těla střely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentoval komisi svou závěrečnou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta práce. Dále byly studentovi položeny následující dotazy a připomínky. 1. Co Vás vedlo, že jste si vybral toto téma? 2. Nad popisovým polem máte poznámku o zušlechtění. Je uvedená hodnota správná? 3. Co je technologicky důležité pro proces děrování? Týká se to tolerancí tvaru a polohy na výkrese. 4. Proč pro výkovek předepisujete nejvyšší přesnost s označením "m"? Student položené otázky zodpověděl dostačujícím způsobem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO