Návrh výroby skládačky z ozubených kol s využitím technologie 3D tisku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem a výrobou skládačky z ozubených kol s využitím technologie 3D tisku. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku ozubení s důrazem na evolventní ozubení, aditivní technologii Rapid Prototyping a materiály pro 3D tisk. V praktické části je popsán návrh a výroba skládačky, která probíhala na školní 3D tiskárně uPrint s využitím metody Fused Deposition Modeling. V závěru práce je provedeno technicko-ekonomické zhodnocení, které porovnává možnosti výroby ozubených kol.
The bachelor thesis deals with the design and production of jigsaw puzzle of gears using 3D printing technology. The theory section is dedicated to characteristics of gearing with emphasis on involute gearing, the additive Rapid Prototyping technology and materials for 3D printing. The practical part describes the design and productions of the jigsaw puzzle that was made on a school 3D printer using method called Fused Deposition Modeling. Conclusion of this thesis contains technical-economic evaluation which compares the production possibilities of gears.
Description
Citation
KATRINCOVÁ, T. Návrh výroby skládačky z ozubených kol s využitím technologie 3D tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (místopředseda) Ing. Petra Sliwková, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké dokončovací operace obrábění byste volila při výrobě více kusů? 2. Jak byste vyráběla vnitřní ozubení? 3. Bylo možné ozubená kola odlévat do sylikonových forem? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO