Rychlostní součinitele plynových trysek nízkoemisního hořáku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Mezi základní komponenty nízkoemisních hořáků patří palivové trysky, jejichž funkcí je distribuce paliva do spalovací komory. Jedním z ukazatelů kvality trysky je tzv. rychlostní součinitel, který vyjadřuje, s jakou účinností dokáže tryska přeměnit tlakovou energii paliva na energii kinetickou, jež je daná výtokovou rychlostí plynu. Tématem závěrečné práce bylo zjišťovat tyto rychlostní součinitele s využitím počítačového modelování proudění ve studentské verzi programu Ansys Fluent. Výpočet byl vyladěn na referenční geometrii a následně aplikován na další geometrie trysek, přičemž tyto geometrie byly jak rovinné, tak prostorové. Výsledky jsou srovnány s dostupnými experimentálními daty. Mezi hlavní přínosy této práce patří především porovnání dvou metod pro modelování proudění (Scalable Wall Function a Enhanced Wall Treatment) a vytvoření metodiky výpočtu pro úlohy tohoto typu. Výsledky prezentované v této práci mohou být využity pro další studium plynových trysek jak z pohledu výpočtového, tak experimentálního.
Nozzles belong to the main parts of a low-NOx gas burner. Their purpose is to transport fuel into a combustion system. One way of judging a quality of a nozzle is to define its discharge coefficient. It expresses an efficiency of energy conversion – from pressure to kinetic energy. In this thesis the discharge coefficients of several nozzles were established, using Ansys Fluent software for computer simulation. A calculation was tuned to a reference geometry and then applied to other geometries of nozzles, which were both planar and spatial. Numerically obtained data were compared with experimental data. The benefits of this thesis are comparism of two main methods of flow modelling (Scalable Wall Function and Enhanced Wall Treatment) and formulation of a calculation methodology for this type of physical problem. The results provided by this thesis might be used for both another study and experimental research.
Description
Citation
ZIFČÁKOVÁ, B. Rychlostní součinitele plynových trysek nízkoemisního hořáku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
1. Student prezentoval svou bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - analýza předmětného problému - představení CFD výpočtu - analýza a odladění výpočtu - zhodnocení výsledků 2. Oponent přečetl posudek a dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: Ve kterém místě geometrie jste porovnávala různé trysky. Jaká byla nepřesnost vypočtených hodnot od hodnot naměřených experimentálně. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO