Akumulátorový svařovací zdroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřená na návrh a následnou realizaci obloukové stejnosměrné svářečky. Tato práce vychází ze semestrální práce, kde byla realizovaná první verze. Svářečka je napájená z bateriového boxu obsahující LiFePO4 články. Články baterie jsou chráněny BMS obvody. Řídicí elektronika reguluje střídu snižujícího DC/DC měniče v uzavřené proudové nebo výkonové regulační smyčce. Regulátor výkonu byl navržen a ověřen pomocí simulací. Spínaní výkonových tranzistorů, horního i dolního, je realizováno opticky odděleným budičem. Nabíjení akumulátoru je řešeno spínaným měničem s blokujicí topologii. Pro nabíječku i svářečku je vytvořena konstrukce z hliníkového plechu.
This master thesis is focused on proposition and following implementation of DC arc welder. This paper is based on semester’s paper, where the first version was realized. The welder is powered by a battery pack with LiFePO4 type cells. Battery cells are protected by BMS circuits. The driving electronics controls the duty cycle step-down (buck) converter in a closed current or power regulation loop. The power regulator has been designed and validated by simulations. Switching power transistors, low side and high side, are implemented by optically isolated gate drivers. Charging the battery is solved by a switching flyback converter. For the charger and the welder is sheet metal construction made of aluminum sheet.
Description
Citation
STAREC, S. Akumulátorový svařovací zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací. Prezentoval postup návrhu, realizaci a testování vyrobeného zařízení. Dále student zodpověděl otázky oponenta a vhodně reagoval a další otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO