Studium přírodních látek zázvoru

No Thumbnail Available
Date
Authors
Dobiáš, Vojtěch
ORCID
Advisor
Veselá, Mária
Referee
Vespalcová, Milena
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce je zaměřena na stanovení přírodních látek obsažených v zázvoru. Extrakty bio zázvorového čaje a oddenku zázvoru byly připraveny do tří různých rozpouštědel. Spektrofotometrickými metodami byla stanovena antioxidační aktivita a obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Byl také zkoumán antimikrobiální účinek extraktů difuzní jamkovou metodou proti bakteriím Bacillus cereus a Serratia marcescens. Z experimentálních dat lze usoudit, že analyzované vzorky se v obsahu sledovaných látek značně liší. Nejvyšší koncentrace polyfenolických látek byly naměřeny u zázvorového čaje, kde koncentrace dosahovala až 0,481 mgml-1, zatímco u oddenku zázvoru jen 0,078 mgml-1. Čaj také vykazoval významně vyšší antioxidační aktivitu. Vliv na růst mikroorganismů projevily pouze vodné extrakty čaje, které velice slabě inhibovaly růst bakterie Bacillus cereus.
The aim of this study was to determine the quantity of natural substances in ginger. Extracts from organic ginger tea and ginger rhizome were prepared using three different solvents. Antioxidant activity and the content of polyphenols and flavonoids were determined spectrophotometrically. Effects on bacterial growth of the extracts were studied against bacteria Bacillus cereus and Serratia marcescens by agar well diffusion assay. The obtained data showed, that there is a significant amount of difference between the contents of studied compounds in the two extract samples. The highest amount of polyphenols was found in ginger tea with concentration of 0,481 mgml-1, compared to 0,078 mgml-1 found in the ginger rhizome. The tea showed a greater antioxidant activity than the rhizome. Bacterial growth was slightly inhibited only by water extracts of the tea and this was only observed against Bacillus cereus.
Description
Citation
DOBIÁŠ, V. Studium přírodních látek zázvoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studenta akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Při přípravě vzorků uvádíte použití sterilní vody, byly vzorky v čase i sterilně odebírány? Počítal jste se změnou objemu vzorku? Nezkoušel jste, poté co nebyly zaznamenány antimikrobiální účinky, vzorky zakoncentrovat?doc. Obruča: Uvádíte využití vařící vody, po celou dobu kdy byly frakce odebírány, se vzorek vařil?doc. Kovalčík: Jaké účinky se zázvoru v literatuře přisuzují?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO