Virtuální zprovoznění výrobního systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá virtuálním zprovozněním výrobního systému nacházejícího se v laboratořích Ústavu výrobních strojů, systému a robotiky VUT v Brně. V teoretické části práce je popsána problematika virtuálního zprovoznění, následována popisem jednotlivých zařízení nacházejících se v tomto výrobním systému. V praktické části je popsán návrh 3D modelu, návrh řídicího PLC programu a následně samotné virtuální zprovoznění. Na konci této práce je popsána tvorba programu robotu. Pro realizaci virtuálního zprovoznění bylo použito několika softwarových nástrojů firmy Siemens (TECNOMATIX Process Simulate, TIA Portal a PLCSIM Advanced 2.0).
This diploma thesis deals with virtual commissioning of production system which is located in the laboratories of the Institute of Production Machines, Systems and Robotics at the BUT. The issue of virtual commissioning is described in the theoretical part of the thesis, followed by a description of each device located in this production system. The design of the 3D model, the design of the PLC control program and also the virtual commissioning itself are described in the practical part of the thesis. There is the creation of the robot‘s program described at the end of the thesis. Several Siemens software tools were used for virtual commissioning realization (TECNOMATIX Process Simulate, TIA Portal and PLCSIM Advanced 2.0).
Description
Citation
BRAŽINA, J. Virtuální zprovoznění výrobního systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Na začátku prezentace student představuje benefity virtuálního zprovoznění. Následně popisuje layout buňky, pro kterou virtuální zprovoznění zpracoval. Následně jsou představeny manipulační a výrobní operace, které se v buňce budou odehrávat. V další části prezentace diplomant představuje prostředí programu Process Simulate a zmiňuje také výhody užití tohoto software při návrhu výrobní buňky. Následně je diplomantem představena vizualizace pro zobrazení nejdůležitějších veličin a prezentace je ukončena ukázkou části řídicího programu pro robot a shrnutím dosažených výsledků. Na otázku oponenta, zda je možné rozšířit práci na globální koncept digitální továrny a jaké by to kladlo nároky na HW a SW, diplomant zmiňuje, že existuje balík Tecnomatix, který umožňuje řešení v globálním měření. Na otázku, zda je řešení na připojení dalších periferií připraveno, odpovídá diplomant kladně. Zmiňuje koncept řešení a způsob, jakým lze ho dále rozšiřovat. Komise má doplňující otázku na potenciální využití práce. Student reaguje tak, že digitalizace sníží podíl lidské manuální činnosti a umožní využít potenciál zaměstnanců při řešení komplexnějších úloh.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO