Energetický model lineární osy s kuličkovým šroubem a servopohonem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce bylo studium o Energetických modelech lineárních os s kuličkovými šrouby a servopohony, rozbor jednotlivých součástí osy vzhledem ke ztrátám, metodika výpočtu ztrát na elektrické části a mechanické části pohonu a vytvoření komplexního algoritmu, který pro zadaný pohyb vypočítá spotřebovanou energii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktický výpočet, kdy teoretická je rozdělena na pojednání o elektrické části osy a o jejích ztrátách a na část, která pojednává o mechanické části a jejích ztrátách. Výpočet je rozdělen na základní ověřovací algoritmus a na výpočet na zadaném příkladu. Každý tento výpočet je počítán jak pro lineární zrychlení, tak pro zrychlení s S-křivkami. Pro oba typy zrychlení je výsledkem energie a její průběh v čase, také průběhy polohy, rychlostí, zrychlení, úhlového zrychlení, momentů, výkonů, příkonů, otáček a proudů v čase.
The aim of the thesis was to study the Energy Models of Linear Axes with Ball Screws and Servo Drives, to analyze the individual parts of the axis with respect to losses, the methodology of calculating the losses on the electrical part and the mechanical part of the drive and creating a complex algorithm that calculates the energy consumed for the specified motion. The thesis is divided into a theoretical and practical part, where the theoretical part is divided into the treatise on the electrical part of the axis and its losses and the part that deals with the mechanical part and its losses. The calculation is divided into the basic verification algorithm and the calculation on the given example. Each calculation is calculated for both linear acceleration and S-curve acceleration. For both types of acceleration, the result of energy and its course over time is also the waveforms of position, velocity, acceleration, angular acceleration, moments, powers, power, speed and currents over time.
Description
Citation
SLÁDEK, V. Energetický model lineární osy s kuličkovým šroubem a servopohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Ĺubomír Šooš, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Ladislav Kovář (místopředseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Andrlík, CSc. (člen) Ing. Jiří Marek (člen) Ing. Radek Vlček (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student seznámil členy komise se svou diplomovou prací na téma „Energetický model lineální osy s kuličkovým šroubem a servopohonem“. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: - Jaká je řezná rychlost při soustružení? - Kde najde váš SW využití? - Osvětlete zvolení průběhu času. - Jak jste spočítal energii? - Odvoďte výpočet energie. - K čemu slouží frekvenční měnič?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO