Návrh dvounosníkového jeřábového mostu 8 t

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá koncepčním návrhem mostu dvounosníkového mostového jeřábu o nosnosti 8 tun. Cílem je návrh hlavních parametrů jeřábového mostu. Nejdříve byla z katalogu vybrána jeřábová kočka. Byly navrženy předběžné rozměry hlavního nosníku a příčníku. Následovala pevnostní kontrola hlavního nosníku a příčníku. Pro spojení hlavního nosníku a příčníku jsou použity lícované šrouby. Byl proveden výpočet potřebného množství lícovaných šroubů M12. Z norem byla vybrána a zkontrolována kola na maximální kontaktní tlak a životnost. Z katalogu SKF byla vybrána dvouřadá kuličková ložiska a zkontrolována jejich životnost. Dále byl proveden návrh základních rozměrů hřídelí a provedena pevnostní kontrola. Z valivých a třecích odporů byl vypočten potřebný výkon motoru. Na závěr bylo navrhnuto kabelové vedení a ovládání jeřábu.
This bachelor thesis deals with design of doublebeam of bridge crane (8 tonne). The purpose of this thesis is to design the main parameters of the crane bridge. First of all, I chose from the catalog wire rope hoist. I proposed preliminary dimensions of mainbeam and crossbeam. I made strength check of mainbeam and crossbeam. For attachment mainbeam and crossbeam I chose fitted bolts. I calculated required number of fitted bolts M12. From the standards I chose wheels. I checked the wheels to maximum contact pressure and service life. I chose bearings from catalog SKF. I checked the bearings to service life. I proposed dimension of shafts. From the rolling resistance and friction, I calculated the power output of the engine. At the last I proposed cable trolleys and control of the crane.
Description
Citation
BOBČÍK, M. Návrh dvounosníkového jeřábového mostu 8 t [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Břetislav Mynář, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jírů (člen) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO