Výkonnostní testování plánovače linuxového kernelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Výkon plánovače procesů v jádře operačního systému značně ovlivňuje rychlost a odezvu všech aplikací, které na něm běží. Jakýkoli propad výkonu pak může mít kritické důsledky na běhu aplikací. S příchodem každé nové technologie (např. symetrický multiprocesing) se kód plánovače vyvíjí a rozšiřuje. Proto jsou potřeba regresní testy nejen na jeho fukčnost, ale i výkon. Tato práce mapuje metody testování plánovače operačního systému Linux ve firmě Red Hat. Popisuje způsoby měření výkonu plánovače, sbírání informací o jeho chování, ukládání sesbíraných dat a jejich vizualizaci. Hlavním cílem práce je pak návrh a implementace nového způsobu vizualizace dlouhodobých měření a využití strojového učení pro automatické rozpoznání degradace výkonu mezi dvěma výsledky.
Performance of process scheduler in a kernel of an operating system significantly influences throughput and latency of all applications running above it. Any performance drop can have critical consequences on the applications. With the arrival of every new technology (e.g. symetric multiprocesing) the code of the scheduler evolves and grows. This requires not only functional, but also performance regression testing. This work presents methods of performance testing used in the Red Hat, Inc. company. It describes how one can measure performance of the Linux process scheduler in the Linux kernel, collect statistics about its behavior, store the collected data, and visualize them. The goal of this work is to design and implement a new technique of visualization of long-term measurements and utilization of machine learning for automatic classification of performance degradation between different results.
Description
Citation
VOZÁR, J. Výkonnostní testování plánovače linuxového kernelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jak náročné by byl kompletní přechod na python3?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO