Zpracování paketů pomocí zero copy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této magisterské práce je návrh a implementace síťové sondy pro sledování toků na 10GbE rozhraní. Text se zabývá přehledem GNU/Linux nástrojů využívaných ve vysokorychlostních sítích a principů jejich fungování. Dále pak je uveden návrh a implementace sondy využívající mechanismu zero-copy pro sledování provozu na 10GbE rozhraní. Aplikace využívá Expresní datové cesty (XDP) a jeho AF_XDP soketu pro zachycení provozu na rozhraní. Jako testovací platforma byla vybrána platforma NETX používaná na FIT VUT.
The aim of this thesis is a design and implementation of a net flow probe for 10GbE traffic. This thesis provides an overview of GNU/Linux utilities used for capture packets at high speeds and its fundamental mechanism. Next chapters introduce design and implementation of zero - copy probe capable to capture 10GbE traffic. The application uses the Express data path (XDP) and its AF_XDP socket to capturing traffic on interface. The test platform is used FIT VUT NETX platform.
Description
Citation
PLOTĚNÝ, O. Zpracování paketů pomocí zero copy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Z výsledku obsažených v práci je zřejmě, že pro zpracování rámců průměrné délky (500-800B) při rychlosti 10Gb/s nebude procesor plně vytížen. Jak se tato změna velikosti rámců projeví na zátěži CPU ? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO