Zástupce drobného ovoce - rybíz a jeho nutriční charakteristiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zástupcem drobného ovoce – rybízem (Ribes L.). V teoretické části jsou uvedeny základní informace o rostlině. Dále jsou zde popsány odrůdy rybízu, jeho choroby a škůdci. Pozornost je věnována i produkci a spotřebě těchto plodů v České republice. V následujících kapitolách je zpracován přehled o účinných látkách obsažených v plodech, a také o možnostech zpracování a využití rybízu zejména v potravinářském průmyslu. V závěru teoretické části jsou popsány metody stanovení anthokyanů. Stěžejním výsledkem experimentální části je porovnání obsahu anthokyanových barviv ve šťávách z červeného a černého rybízu. Byl zhodnocen obsah monomerních a polymerních pigmentů v závislosti na době a teplotě uskladnění rybízové šťávy, a také po jejím zahřátí. Jako metoda stanovení byla použita pH diferenciální metoda.
This bachelor thesis deals with representative of small fruit – currant (Ribes L.). Basic information about plant is described in theoretical part. Next there are described varieties, diseases and pests of currant. Attention is given also to production and consumption of these fruit in the Czech Republic. The following chapters include a list of active substances which the fruit contains and also the list of some possibilities of processing and utilization of currant especially in the food industry. In conclusion, the theoretical part describes the most common methods for the determination of anthocyanins. Main result of experimental part is comparison of the content of anthocyanin pigments in juices of red and black currant. Content of monomeric and polymeric pigments was evaluated depending on time and temperature of storage of currant juice and also after heating of this juice. pH differential method was used as the main method.
Description
Citation
MARKOVÁ, L. Zástupce drobného ovoce - rybíz a jeho nutriční charakteristiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Potáček: Proč tato barviva mění barvu v závislosti na pH ? prof. Šimko: Jaké je přesně jejich zbarvení v kyselém a v alkalickém prostředí ? prof. Rosenberg: Změnila se konzistence rybízu během uchovávání při laboratorní teplotě ? doc. Márová: Kolik jednotek mají zmíněné polymery ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO