DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Práce řeší pozemek parkoviště na hraně historického jádra a rušné silnice se sídlištěm ve Valašském Meziříčí. Cílem je nové využití pozemku, ale se zachováním původního počtu parkovacích míst. Navržený objekt funguje jako bariéra mezi silnicí a historickým jádrem, kde je preferována pěší doprava. Řešením je platforma tvořená obchody a parkovacím domem, na níž jsou umístěny objekty s funkcí obytnou. Tyto funkce vychází ze současných požadavků města. Přímé spojení centra a sídliště je zajištěno ulici pro pěší dopravu na východním okraji pozemku, která je spíše obytného charakteru. Dům má tři podlaží parkování o kapacitě 149 míst, vjezd je řešen odbočovacím pruhem ze silnice a mezi jednotlivými podlažími pak vnější zapuštěnou rampou. Z těchto tří podlaží je jedno podzemní. Dvěma nadzemním podlažím pak odpovídá konstrukční výška komerčních ploch na opačné ploše objektu. Fasáda obchodů lemuje ulici a vytváří tak vizuální hranici. Vstupy do jednotlivých obchodů jsou umístěny v odstupech fasády. Obchody s parkováním vytváří desku na které jsou střešní zahrady a bytové domy. Komunikaci do jednotlivých obytných částí je vždy společná pro dva sousedící domy a je vedena exteriérem. Po výstupu na platformu se člověk ocitá v semiprivátním prostoru, ze kterého jsou systémem pavlačí obsluhovány jednotlivé byty. Obytné objekty mají 2 až 3 podlaží a jsou orientovány východo-západně s tím že obytné části jsou na odvrácené straně od semiprivátního prostoru. Hmota a materiály objektu se snaží nenarušovat charakter historického jádra. Je dbáno na zásady trvale udržitelného rozvoje, především jeho sociálního aspektu.
The project is dealing with a parking area on the border of historical centre and a motorway with block of houses in Valašské Meziříčí. The aim is a new usage of the plot but with keeping the number of parking places. The designed object works as a barrier between motorway and historical centre, where the pedestrians are preferred. The direct connection to the estate housing is provided by a pedestrian roan on the east side of the area. The new street with residential character is designed. The building has a three floors of parking with capacity of 149 parking places, the entrance is accessible by turning lane and between floors by an external ramp. One of these floors is under the level of terrain. The other two then reflect the construction heigth of the commercial space. The facade of the shops makes a visual border of the street. The shops and the parking make the platform where blocks of flats and roof gardens are situated. The communication cores for these flats goes through the whole building and is placed in between every two of houses. It leads the people to the semiprivate zone where the entrances of the flats and situated. The mass and the materials tried to not interrupt the character of the town. Aspects of sustainable development are included, mainly the social aspect of living.
Description
Citation
SOPOUŠKOVÁ, P. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jaromír Walter (předseda) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Maria Topolčanská, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Maxmilian Wittmann, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-05-21
Defence
Studentka představila svou práci, zodpověděla otázky vedoucího práce a oponenta a reagovala na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO