Regulovaný syntaxí řízený překlad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá formálním pohledem na regulovaný syntaxí řízený překlad. První část obsahuje formální základy teorie jazyků, jejich klasifikaci a analýzu. Jsou uvedeny příklady gramatik generující jazyky, které nejsou bezkontextové, především maticové gramatiky, gramatiky s nahodilým kontextem a programované gramatika. Jsou uvedeny konečné, zásobníkové, hluboké a regulované automaty. Formálně vymezuje převodníky a jejich roli v rámci formálního a syntaxí řízeného překladu. Zavádí regulované převodníky založené na regulovaných automatech. Jádrem práce je návrh algoritmů regulované syntaktické analýzy jako rozšíření tradičních algoritmů prediktivní syntaktické analýzy. Tyto algoritmy jsou navrženy pro všechny uvedené speciální typy gramatik. Závěr práce je věnován návrhu jazyka jako prostředku pro popis těchto gramatik a překladače těchto gramatik na kód syntaktického analyzátoru a jejich grafického analyzátoru.
This thesis deals with formal and syntax directed translation. This thesis contains theoretical part, which defines regular, context free, context sensitive and recursively enumerable languages a grammar. There are given examples of grammars which are able to generate languages that are not context free. Covered by this thesis are matrix grammars, random context grammars and programed grammars. Researched are also finite, pushdown, deep and regular automata, transducers and their part within format syntax directed translation. This project also defines regular transducers based as regulated automata. Thesis defines regulated methods of syntax analysis based on predictive parsers. These methods cover analysis of studied regulated grammars. The final part of this thesis describes new language capable of effective description of these grammars and compiler producing parser code for these grammars written in this new language and their graphical analyzer.
Description
Citation
DVOŘÁK, T. Regulovaný syntaxí řízený překlad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (předseda) prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Mgr. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-08-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: V práci jsou využity hluboké zásobníkové automaty, jejich definice ale není převzata z literatury správně. V práci uvažujete, že pokud se provádí expanze s pravidlem hloubky m a neterminálem A, tak dochází k přepisu m-tého výskytu neterminálu A od vrcholu zásobníku. Originální definice však pracuje pouze s m-tým neterminálem od vrcholu zásobníku (tedy bez rozlišení pozice s ohledem na specifický neterminál). Jak toto ovlivní vaše metody? Dokážete pracovat i s originální definicí hlubokého zásobníkového automatu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO