Efektivní tagování fotografií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá efektivním tagováním fotografií. Konkrétně se zaměřuje na uspořádání jednotlivých fotografií tak, aby tvořily shluky podle svých vlastností a usnadnily tak výběr podobných fotografií, kterým uživatel může efektivně přiřazovat společné tagy zároveň. K tomuto účelu jsou v práci zkoumány známé techniky zobrazování kolekcí fotografií podle jejich vlastností a s tím související metody redukce dimenzionality. Ze zmiňovaných jsou vybrány a otestovány nejvhodnější možnosti. Tato práce navrhuje nový způsob zobrazování kolekcí fortografií na 2D obrazovce, která kombinuje použití časové osy a seskupování podle podobnosti (Timeline projekce). Pro optimální projekci uskupení v mnohorozměrném prostoru příznakových vektorů na 2-rozměrnou obrazovku je v této práci použita metoda redukce dimenzionality nazvaná t-Distributed Stochastic Neighbour Embedding (t-SNE). Jsou popsány různé modifikace t-SNE a způsoby, jak ji kombinovat s časovou osou, a zvolená modifikace je implementována formou webového rozhraní a kvalitativně vyhodnocena experimentem. Na závěr jsou navrženy možnosti pokračování výzkumu.
This thesis investigates efficient manual image tagging approaches. It specifically focuses on organising images into clusters depending on their content, and thus on simplifying the selection of similar photos. Such selections may be efficiently tagged with common tags. The thesis investigates known techniques for visualisation of image collections according to the image content, together with dimensionality reduction methods. The most suitable methods are considered and evaluated. The thesis proposes a novel method for presenting image collections on 2D displays which combines a timeline with similarity grouping (Timeline projection). This method utilizes t-Distributed Stochastic Neighbour Embedding (t-SNE) for otpimally projecting groupings in high dimensional feature spaces onto the low-dimensional screen. Various modifications of t-SNE and ways to combine it with the timeline are discussed and chosen combination is implemented as a web interface and is qualitatively evaluated in a user study. Possible directions of further research on the subject are suggested.
Description
Citation
PROCHÁZKA, V. Efektivní tagování fotografií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaká je výpočetní náročnost metod zmiňovaných v práci? (Je možné pro daný typ "prohlížení fotografií využít například tablet či mobilní telefon?) Existuje nějaká rozumná možnost parametrizace tagování a zobrazování fotografií ze strany uživatele?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO