Měnič pro indukční ohřev

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem výkonového měniče pro indukční ohřev železných součástí navrhovaného na výkon minimálně 2,5 kW. Indukční pec tvoří sériový rezonanční LC obvod. Práce obsahuje popis a návrh jednotlivých částí měniče, včetně schémat zapojení a návrhu desek plošných spojů. V závěru práce je poté popsána mechanická konstrukce, průběh oživování a testování chodu měniče.
This thesis deals with the design of a power converter for induction heating of iron components designed for a power of at least 2.5 kW. The induction furnace forms a series resonant LC circuit. The thesis contains a description and a design of individual parts of the converter, including wiring diagrams and a design of printed circuit boards. At the end of the work are then described the mechanical construction, the course of recovery and testing the operation of the inverter.
Description
Citation
HOLCMAN, M. Měnič pro indukční ohřev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student komisi prezentoval svoji závěrečnou práci na téma Měnič pro indukční ohřev. Popsal topologii navrhovaného měniče. Dále uvedl a detailně okomentoval schéma a složení silových obvodů. Následně objasnil princip funkce řídících obvodů, ukázal blokové schéma a schéma zapojení. Velmi podrobně vysvětlil jednotlivé signály v řízení. V další části seznámil komisi s průběhem konstrukce a oživení měniče. Nakonec komentoval naměřené průběhy. Student odpověděl na všechny otázky oponenta a komise. Po otázkách proběhla úspěšná ukázka měniče.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO