Měření vlastností polarizovaného světla na výstupu optovláknového senzoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca obsahuje teóriu polarizácie svetla, rôzne spôsoby akými vzniká a jej praktickáaplikácia.Následnesazaoberátypmioptickýchvlákien,kdesúpopísanévlákna, ktoré využívame v našej práci a to sú vlákna, ktoré zachovávajú polarizáciu. Teória tiež obsahujepopiszobrazeniapolarizáciepomocouPoincaréhosféryaStokesovýchvektorov. Praktická časť sa venuje overeniu zmien parametrov na senzorickom vlákne pri zmenách teploty v jeho okolí a grafické znázornenie hodnôt do grafov získaných pomocou polarimetru a merača výkonu. Záver práce obsahuje diskusiu nad nameranými hodnotami a vyhodnotenie nášho merania.
birefringance, degreeofpolarization, polarization, Stokesvectors, Poincarésphere, state of polarization, optical power, sensoric fibre, polarization-maintaining fiber, polaroid, poalrimeter
Description
Citation
VELIČ, L. Měření vlastností polarizovaného světla na výstupu optovláknového senzoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baroňák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: 1) Využil byste tento typ senzoru pro měření změny pohybu, tlaku či vibrací? 2) Jaký je rozdíl odezvy senzoru při přiložení a při odebrání tepelného zdroje? 3) Blíže popište praktické provedení experimentu. 4) Jaká byla vzorkovací rychlost měření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO