Měření a analýza vlastností systému DAB

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá měřením a analýzou signálu Digital Audio Broadcasting (DAB). V teoretické části práce se nachází stručný popis vysílacího řetězce DAB. Pozornost je věnována zejména fyzické vrstvě systému DAB. V experimentální části práce je navrženo a realizováno laboratorní měřící pracoviště pro příjem, zpracování a vyhodnocení DAB signálu, jehož základem je SDR přijímač RTL2832U. Funkčnost navržené koncepce je ověřena podrobným měřením vlastností systému DAB.
This thesis deals with the measurement and analysis the performance of the Digital Audio Broadcasting (DAB) system. Theoretical part of the work contains a brief description of the signal processing chain of DAB. Attention is devoted to physical layer (PHY). In the experimental part of the work is designed and implemented laboratory measuring workplace for reception, processing and evaluation of DAB signal. The RTL2832U software defined radio (SDR) is used as a receiver of the DAB signal. The functionality of the proposed concept is verified by a detailed measurement.
Description
Citation
KAŠTÁNEK, P. Měření a analýza vlastností systému DAB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Götthans, Ph.D. (člen) Ing. Peter Barcík, Ph.D. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentuje výsledky své bakalářské práce. Odpovídá na dotazy komise. Prof. Kolka: Jaký je výkon -30dBm ve watech? Ing. Záplata se ptá na nesrovnalosti se vzorcem pro výpočet citlivosti příjmače. Student neví vysvětlit jednotlivé části vzorce. Ing. Záplata: Rozdíl antény jako príjmaného média a kabelu. Student neví jak rozdílný byl příjmaný výkon při anténe a kabelu. Ing. Záplata: Jaká bola DR a šumové číslo příjmača. Byla omezena dynamika? Student to neriešil v práci. Doc. Slanina: Čím si vysvětlujete rozdíl mezi porovnávanými hodnotami z jiných měření, které udáváte v práci? Student nezná rozdíl. Doc. Slanina: Rozdíl kanálu AWGN a únikovýho kanálu. Student správně vysvětluje rozdíl a popisuje únikový kanál.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO