Vnější část přijímacího systému družicových signálů v pásmu UHF

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá všesměrovými anténami v pásmu UHF, zejména tedy parazitní anténou typu Lindenblad, která byla optimalizována z hlediska nulového příjmu v nadhlavníku a napájení. Dalším bodem této práce bylo navržení předzesilovače a napájecí části s výhybkami pro přenos signálu UHF, referenčního GPS signálu a napájení po jednom koaxiálním kabelu k přijímači. Mechanická část antény byla navrhnuta s ohledem na vyrobitelnost 3D tiskem. Finálním úkolem bylo ověřit funkčnost sestavy příjmem reálných družicových signálů.
This bachelor thesis deals with omnidirectional antennas in the UHF band, especially Lindenblad’s omnidirectional antenna and its nulls in the radiation pattern. The aim was to design a preamplifier, power supply circuit and bias tee with the transmission of power supply, UHF signal and reference GPS signal through single coaxial cable towards a receiver. A further requirement was to design a mechanical part of the antenna which holds it together with considering modern manufacturing processes - 3D print. The final task was the measurement of antenna’s real parameters.
Description
Citation
SÝKORA, J. Vnější část přijímacího systému družicových signálů v pásmu UHF [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: Ing. Michal Kubíček, Ph.D: O kolik se obvod odladil? Student vysvětluje. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D: Jak jste optimalizoval anténu? Student vysvětluje optimalizaci. Ing. Petr Kadlec, Ph.D: Jakým mechanismem vzniká kruhová polarizace? Student se vyjadřuje k položené otázce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO