Srovnáni 2D LIDAR SLAM metod v simulaci a v reálném světě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zbývá návrhem vhodné mobilní robotické platformy, se schopností vytvořit mapu budovy za použití existujících 2D SLAM algoritmů, a porovnáním SLAM algoritmů v simulaci a reálném světě. Jsou použity tři známé algoritmy, tj. Hector slam, Gmapping a Karto slam. Součástí práce je vytvoření dvoukolového diferenciálně řízeného modelu robota v simulátoru Gazebo a návrh softwaru, který je realizovaný pomocí frameworku ROS. V práci je popsána a implementována základní lokalizace pro mobilní pozemní roboty. Jsou zmíněny metody pro plánování a kontrolu pohybu robota po vypočítané trajektorii. Práce také popisuje vlastní přístup k autonomnímu průzkumu robotem s cílem zmapovat všechny dostupné části budovy. K porovnání a hodnocení vytvořených map je navrženo kritérium kvality určující přesnost mapy.
This thesis deals with the design of a mobile robotic platform with the ability to build a map with an already existing 2D SLAM algorithm and a comparison of this algorithm in simulation and the real world. It uses three known algorithms i.e. Hector slam, Gmapping, and Karto slam. The part of this work deals with the creation of two wheels differential drive robot models in the Gazebo simulator and with an implementation proposal that is realized with the ROS framework. In thesis is implemented basic localization technique for mobile robots. Planning algorithms and a path controller are mentioned. In thesis is proposed own access to an autonomous exploration of building to build a map of the building. For evaluation of the SLAM algorithm is suggested slam quality criterion.
Description
Citation
CIHLÁŘ, M. Srovnáni 2D LIDAR SLAM metod v simulaci a v reálném světě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (předseda) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Dokoupil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Fialka, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jelínek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-25
Defence
Student na začátku obhajoby uvedl komisi do problematiky SLAM algoritmů, dále popsal použité programové knihovny, model robota a testované SLAM algoritmy, u kterých popsal i kritéria jejich hodnocení. Na otázky oponenta byl student připraven a samostatně je zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO