Vliv změny vlhkosti dřeva na jeho fyzikální a mechanické vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce zjišťuje mechanické a fyzikální vlastnosti dřeva při různých stavech nasycení vodou. Na sedmi sadách vzorků se stanoví hustota, rozměrové a objemové bobtnání, pevnost v tlaku a pevnost v tahu za ohybu. Tyto zkoušky budou následně vyhodnoceny a vloženy do grafu v závislosti na různých vlhkostech.
This bachelor thesis determines mechanical and physical properties of timber in different state of water absorption. Three sets of samples will be used to define their density, dimensional and volume swelling ratio, compressive strength and bending tensile strength. As an evaluation, properties obtained from testing will be graphically illustrated depending on moisture content.
Description
Citation
DZIADKOVÁ, A. Vliv změny vlhkosti dřeva na jeho fyzikální a mechanické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - předseda, Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Pavel Šulák, Ph.D. - člen, Ing. Barbara Kucharczyková, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Jaromír Láník, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka Aneta Dziadková během své prezentace o bakalářské práci na téma Vliv změny vlhkosti dřeva na jeho fyzikální a mechanické vlastnosti pohovořila o zkušebních vzorcích, vybraných vlastnostech pro posouzení (hustota, bobtnání dřeva, pevnost v tlaku, pevnost v tahu za ohybu). Poté byly položeny dotazy oponenta diplomové práce Ing. Ondřeje Antona, Ph.D.: 1. V rámci práce jste pracovala s vlhkostí dřeva a jeho pevností v tlaku a tahu u laboratorních vzorků. Jak byste tyto vlastnosti stanovila in situ u dřeva zabudovaného v konstrukci, například u krovů. 2. Pro stejný případ (dřevěný krov in situ) popište, jak byste stanovila biotické poškození a míru jeho závažnosti. Následovaly dotazy členů komise: Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Jaký znáte dřevokazný hmyz? doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. Využívala jste v práci nějaké statické výpočty? Statické schéma sloupu. Ing. Barbora Kucharczyková, Ph.D. Příprava zkušebních vzorků a rozložení vlhkosti? doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. Co víte o dřevomorce domácí? Degradace dřeva dřevomorkou? Návrh opatření při zjištění, že je konstrukce napadena dřevomorkou? Jak se dají dřevokazní škůdci odstranit u historických konstrukcí? Otázky byly bez váhání zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO