Stavební průzkum mostní konstrukce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá stavebním průzkumem jednopolového železničního mostu přes silnici I/55H v ekm 137,608 (TÚ 2401). Teoretická část práce je rešerší platných norem a odborné literatury, se zaměřením na mostní prohlídku a vhodné diagnostické metody pro daný typ konstrukce. Praktická část se zaměřuje na mostní prohlídku, diagnostiku konstrukce a vyhodnocení jejích výsledků. Na základě výsledků ze stavebního průzkumu jsou navrženy vhodná opatření k nápravě vad a poruch konstrukce.
The bachelor’s thesis deals with the diagnostics of single-span railway bridge over road I/55H at ekm 137,608 (TÚ 2401). The theoretical part of the bachelor’s thesis consists of research applicable standards and technical literature, information on bridge inspection and diagnostics methods suitable for the type of structure. The practical part is focused on the bridge inspection, diagnostics of the construction and evaluation of its results. Based on the results, applicable measures are designed to correct defects and failures of structure.
Description
Citation
KNĚBORT, D. Stavební průzkum mostní konstrukce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student David Kněbort při své prezentaci své bakalářské práce pohovořil o mostní konstrukci, která byla předmětem stavebního průzkumu. Podrobně popsal jednotlivé konstrukční prvky, metodiku provedení stavebně technického průzkumu, dílčí diagnostické práce provedené in situ. Student podrobně prezentoval dílčí diagnostické metody zvolené pro potřeby hodnocení každého konstrukčního prvku. Následně byly provedeny laboratorní zkoušky na odebraných jádrových vývrtech pro stanovení vybraných fyzikálně mechanických vlastností. Veškeré dílčí výsledky provedených zkoušek byly graficky a tabelárně prezentovány a diskutovány. V závěru své prezentace student celkově zhodnotil stav hodnocené konstrukce a prezentoval patřičná doporučení. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Petra Žítta: 1) Vysvětlete, z jakého důvodu záleží na průměru vývrtu z hlediska porovnání krychelné a válcové pevnosti? Jak je to s přepočty válcové na krychelnou pevnost? Jaké průměty jádrových vývrtů se obvykle odebírají? 2) Vysvětlete výraz "styčné plochy těles se musí dostatečně obrousit kvůli odbourání tření mezi zkušebním tělesem a lisem". 3) Jsou sekané sondy k výztužím sondy destruktivní? 4) Je možné pomocí jakýchkoliv zkoušek bez nutnosti provedené sekaných sond určit konkrétní typ výztuže? 5) Je obvyklé, že na jednom zkušebním vzorku naměříme hloubku karbonatace v rozmezí 0-30 mm? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - Vyskytovaly se v hodnocené konstrukci kabelové kanálky pro předpínací výztuž? Kde byly přesně provedeny sondy pro stanovení zainjektovanosti předpínací výztuže. Kde se dle Vašeho názoru by mohlo nacházet nejkritičtější místo z hlediska nedostatečného zainjektování kabelových kanálků? - Co je z hlediska injektáže lepší, použití kabelové chráničky pro předpínací výztuž nebo injektáž do předem vytvořeného betonového kanálku bez chráničky? Ing. Igor Suza - Jaké pH ukazuje fenolftalein při stanovení karbonatace povrchu betonu? doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - Jak byla prováděna fotodokumentace odebraných vzorků v laboratorních podmínkách? Student na položené dotazy odpověděl s drobnými zaváháními.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO