Městský dům Hlinky na Starém Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem bakalářšké práce je návrh městského domu, v proluce na ulici Hlinky. Řešená parcela se nachází na Starém Brně. Parcela má specifickou polohu ve významné lokalitě - úpatí Žlutého kopce, v blízkosti Brněnského výstaviště. Parcela je úzký obdélnik s užší stranou orientovanou k ulici. Je jednostranně přístupná z ulice Hlinky. V současnosti je využívána na tři osobní garáže, z větší části je však nevyužitá. Parcelou prochází opěrná stěna, která zachycuje svah ze severní strany. Navržený objekt reaguje na svou lokalitu hmotovým a prostorovým řešením. Doplňuje přerušenou uliční čáru. Hmotově navazuje a zároveň propojuje oba přilehlé objekty. Výškově, objekt vytváří mírnou lokální dominantu, avšak svou výšku potlačuje postupným uskakováním podlaží a jejich materiálovým odlíšením. To zároveň odráží funkční uspořádání podlaží. Objekt na zastavění využívá celou parcelu. Funkčně je objekt řešen jako polyfunkční dům s převládající administrativní funkcí, a sekundární složkou je trvalé bydlení, konkrétně dva byty. Objekt tak respektuje stávající územní plán. Jednou z priorit návrhu bylo přirodzené osvětlení. Parcela dovoluje objekt prosvětlit jenom ze strany jižní a severní. Této skutečnosti se podřizuje hmotové a dispoziční řešení. Základné uspořádání dispozice je tvořeno uzavřetým úzkým pásem, kde jsou umístněny komunikační a hygienické provozy a otvořeným prostorem s prosklennou fasádou na obou stranách. Na jižní fasádu jsou umístněný provozy, které si nejvíce vyžadují denní světlo a zároveň nebrání pronikání světla do střední části dispozice.
The topic of this bachelor thesis is the design of a town house in a gap on street Hlinky. The site is located in Staré Brno. The site has an important location - the foot of the Yellow Hill, near Brněnské výstaviště. The site is a narrow rectangle with a shorter side facing the street. It is accessible from only one side. Current usage is for three automobile garages, but is mostly unused. Retaining wall crossing site, stops the slope from the north side. The designed object responds to its location with a mass and spatial solution. It tries to fill in broken street line, connects the two adjacent buildings. In terms of height, the building creates a slight local height dominant, but suppresses its height by gradual pushing in of the top floors and their material differentiation. This also reflects the usage layout of the floors. The building uses the whole site. Functionally, the building is designed as a mixed-use house with a predominant administrative function, and the secondary component is permanent housing, namely two apartments. The building thus respects the existing master plan. One of the design's priorities was natural lighting. The site allows sun tho pass to the building only from the southern and northern side. This fact was key to the mass and layout design. The layout consists of a closed narrow strip where stairs, elevator and sanitary facilities are located and an open space with a glass façade on both sides. All rooms which require daylight the most and do not prevent light from reaching central part of layout are located on the southern façade.
Description
Citation
PILL, T. Městský dům Hlinky na Starém Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, doc. Ing. arch. Antonín Odvárka, Ph.D. - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Student představil téma bakalářského projektu, jímž je šestipodlažní městský dům s jedním podlažím podzemním umístěný v proluce v ulici Hlinky na Starém Brně naproti hlavnímu vstupu do areálu výstaviště. Prezentace byla připravena dobře, student představil historický vývoj a analýzu architektonického ztvárnění zástavby v řešené lokalitě, výklad byl veden konzistentně. Na doplňující dotazy členů komise týkající se řešení zakladačů, dřevěných prvků na fasádě (celofasádního obkladu a slunolamů) ve vztahu k požární bezpečnosti, příjezdu z ulice do garáže v souvislosti s odvodem vody, zelené střechy a vtoků, denního osvětlení bytů, nedostatečné velikosti oken vůči hloubce domu a akustika zakladačů. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byla diskutována otázka uplatnění uskakujících horních podlaží a vzniknuvších zbytkových a těžko využitelných prostorů. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise reagoval student adekvátně, projevil dobrou orientaci v oboru a schopnost argumentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO