Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tento diplomový projekt se zabývá návrhem udržitelné městské struktury na Červeném kopci, konkrétně v jeho východní části na pozemcích bývalé Kohnovy cihelny. Jedná se o urbanistickou studii, která se snaží najít vhodné prostorové řešení pro brownfield staré cihelny. Mezi významné faktory ovlivňující návrh patří komplikovaný terén daný těžební historií, nesourodá urbanistická struktura městské části Štýřice na západ od ulice Vídeňská, špatná dopravní dostupnost území a orientace svahu Červeného kopce směrem k centru Brna. Koncept tvorby je založen na využití odkazu místa. Využívá srázů a kopců jako výchozích bodů a ponechává dvě budovy staré cihelny, kolem kterých buduje centrum celé oblasti. Dále je také důležité zdůraznit přilehlou národní přírodní památku Červený kopec, která je propojena lesoparkem až k Mahenově stráni, který ohraničuje zástavbu a vytváří měkkou hranici mezi městem a parkem. Území je dopravně obslouženo třemi vstupy na území, přičemž připojení na ulici Jihlavská u krematoria je řešeno nově budovanou světelnou křižovatkou. Návrh klade důraz na efektivnost zastavění území, hierarchii dopravy, lidské měřítko a důležitost pohybu pěších. Území je navrženo s centrálním charakterem, který nese odkaz místa cihelny a dává tak celé oblasti kulturní střed a směr rozvoje či budoucí restrukturalizace směrem k udržitelné budoucnosti města Brna.
The project focuses on the design of a sustainable urban structure in the southeastern part of an area called Červený kopec, in the land of former brick factory. This urban-planning study endeavors to create a suitable structure for the brick factory brownfield. There are relevant factors which influence the proposal, such as complicated terrain due to the mining history, inconsistency of the surrounding urban structure, improper traffic accessibility, and orientation towards the city centre. The concept is based on the legacy of the area. It builds on the slopes and steep hills and preserves two building of the old factory, which aims to become the centre of the whole area. It is also important to mention the nearby National Landscape Heritage Červený Kopec, which would be connected via a forest-park to the recreational area of Mahenova stráň. The outline of this park creates a soft partition between the city and the park. The whole area is accessible by traffic from three access points, one of which is a newly constructed crossroad with traffic lights connected to the street Jihlavská. This proposal emphasizes the effectivity of the land use, traffic hierarchy, human scale, and the importance of pedestrian movement. The area is characterized by central design, with the ethos of the brick factory. It creates a cultural centre for the whole district and sets the way for new development or restructuralization towards a sustainable future for the city of Brno.
Description
Citation
GLADIŠ, F. Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Milan Kosař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - tajemník, Ing.arch. Barbora Jenčková - člen, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student úvodem prezentoval svůj projekt Návrh udržitelné městské struktury 21. století v rámci České republiky. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: 1. Na analytických listech (vývoj, funkce, doprava)je v legendě "hranice dotčeného území". Při levém okraji čára zmizí a objeví se až dole. Kam až tedy zasahuje dotčené území? Dotčené území zahrnuje celý Červený kopec. Je to patrné z problémového výkresu. 2. Co je myšleno nedostatečnou kapacitou ulice "Vinohrady" na listu Problémy a limity území? Současná šířka nedovoluje, respektive hůře dovoluje, průjezd autobusu. V ÚP se počítá se zkapacitněním komunikace. 3. Co znamená prvek 33 v situaci? Jedná se o pobytové schodiště. Chyba v legendě. 4. Situace dopravního řešení - na počet parkovacích stání na terénu počítáte i s veřejnými vyhrazenými stání pro ZTP? Jsou v rámci těchto počtů. 5. Proč je cyklopruh uprostřed navrženého profilu? Jedná se o cyklokoridor. Nechtěl to dávat k chodníku. Je to diskutabilní. 6. V urbanistickém detailu je použita dlažba z cihel. Jaká bude jejich povrchová úprava? Volil by dlažbu, co nejpodobnější cihle. Následovala odborná rozprava s dotazy a připomínkami komise: Proč nevolil rozptýlenou formu zástavby? Navazoval na uliční strukturu. Považuje tuto formu za přežitek. Zmiňovaná variabilita zástavby není z návrhu patrná. Zástavba dle komise neodpovídá zástavbě 21. století. Diskuze se vedla ohledně typu zástavby a napojení na stávající strukturu zástavby. Důvody nebyly úplně přesvědčivě autorem obhájeny, ale aktivně reagoval. Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO