Informační modelování budov vodárenských objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou BIM modelu v softwaru Revit z dat laserového skenování. Práce se zaměřuje především na TZB vodárenského objektu. V teoretické části je nastíněna základní problematika laserového skenování, informačního modelování (BIM) a věcí s tím souvisejících. V praktické části práce je shrnut postup od sběru dat přes zpracování dat a tvorby BIM modelu až po různé vizualizace a využití modelu. Jsou zde uvedeny užitečné poznatky, které jsem se naučil při řešení různých problémů při aplikaci tohoto nového přístupu k využití prostorových informací.
This thesis deals with the BIM creating process with the use of laser scanning data in Revit software. It’s focusing mainly on MEP of water object. In the theoretical part of thesis there are outlined basic issues about laser scanning, informational modelling and other relating issues. In the practical part of the thesis is the summarization of procedure starting from data collecting, data processing to the procedure of creating BIM model, it’s visualisation and the use of the model. There are also mentioned useful pieces of knowledge, which I have learned during dealing with the problems related to the application of this new way of using the spatial information.
Description
Citation
MAŇAS, J. Informační modelování budov vodárenských objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Geodézie a kartografie
Comittee
doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D. - předseda, Ing. Petr Kalvoda, Ph.D. - místopředseda, Ing. Michal Kuruc, Ph.D. - tajemník, Ing. Jiří Vondrák, Ph.D. - člen, Ing. Josef Kamera - člen, Ing. Michal Kuruc, Ph.D. - člen, Ing. Miroslav Matějík, Ph.D. - člen, Ing. Miroslav Vítek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-25
Defence
Student přednesl prezentaci své diplomové práce, ve které se zabýval tvorbou BIM modelu vodárenského objektu v Brně - Líšni. Seznámil komisi s průběhem měřických prací a postupem zpracování. Vyjmenoval softwary, které byly použity při zpracování a popsal, jaké výstupy byly v jednotlivých programech vytvořeny. V závěru prezentace představil výsledný model formou renderovaných náhledů na 3D model. Prezentaci doplnil videoukázkou, kterou vytvořil z renderovaného modelu. Tajemník komise poté přečetl posudek vedoucího s hodnocením "A" a oponentský posudek s hodnocením "B". Diplomant se vyjádřil k připomínkám z oponentského posudku. V následné diskuzi odpovídal na dotazy související s hardwarovým řešením vytváření modelu a jednotlivých renderovaných výstupů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO