Rozpoznávání řeči překrývajících se řečníků pomocí neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozpoznáváním řeči překrývajících se řečníků pomocí neuronové sítě. Zkoumá  problém rozpoznávání řečí od vícero řečníků a způsoby, jimiž se tento daný problém řeší. Jedná se konkrétně o aplikaci kromě tradičních komponentů jako konvoluční neuronové sítě, LSTM atd. také speciálních komponentů: attention mechanismus a gated konvoluce. A dále také aplikace techniky zvanou permutation invariant training. Součástí této práce je aplikování těchto přístupů na přidělená trénovací data, která jsou tvořena uměle vytvořenými směsmi dvou řečníků předčítající články z Wall Street Journal. Dalším krokem bylo natrénování příslušných architektur používající kombinující prvky zmíněné nahoře. Modely v této práci nahrazují akustický model. Jednalo se o dvě architektury užívající různé typy attention mechanismu a o jednu bez něj.  Experimenty ukázaly, že architektury užívající attention mechanismus v tomto typu úlohy něpřekonaly tradičnější architekturu s užitím gated konvolucí. Přesto ale ukázaly potenciál.
This work deals with the speech recognition of overlapping speakers using a neural network. It examines the problem of speech recognition from multiple speakers and the ways in which this problem is solved. Specifically, in addition to traditional components such as convolutional neural networks, LSTM, etc., it is also an application of special components: attention mechanism and gated convolution. And also the application of a technique called permutation invariant training. Part of this work is to apply these approaches to assigned training data, which consists of artificially created mixtures of two speakers reading articles from the Wall Street Journal. The next step was to train the respective architectures using the combinations of the elements mentioned above. The models in this work replace the acoustic model. There were two architectures using different types of attention mechanism and one without it. Experiments have shown that architectures using the attention mechanism in this type of task have not surpassed more traditional architecture by suffering from gated convolution. Nevertheless, they showed potential.
Description
Citation
HRADIL, J. Rozpoznávání řeči překrývajících se řečníků pomocí neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Můžete popsat hlavní rozdíly Vaší implementace "attention" mechanizmu proti použitým v citovaných článcích? Model bez "attention" mechanizmu překonal ty, které ho používají, jak si to vysvětlujete? Pokud máte za sebou několik lineárních vrstev, můžete je nahradit jen jednou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO