Návrh ohýbačky na plech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem ohýbačky na plech, určené do domácích dílen, či běžných řemeslnických provozů. V první části práce se nachází zpracovaný přehled obdobných strojů, které jsou aktuálně dostupné na trhu. V druhé části práce byla nejdříve zvolena optimální konstrukční varianta, která vzešla ze tří koncepčních návrhů. Každý návrh byl ohodnocen a na základě multikriteriální analýzy byl zvolen ten nejvhodnější. Výsledné řešení bylo zpracováno do 3D modelu, který je doplněn technickými výpočty a výkresovou dokumentací vybraných uzlů. Následně bylo provedeno ekonomické zhodnocení výsledného řešení, včetně srovnání s vybranými modely z rešeršní části práce.
This bachelor’s thesis deals with the design of a sheet metal bending machine, which is intended for home workshops, or common craft operations. The first part of the thesis contains a overview of similar machines, that are currently available in the shops. In the second part of the thesis was selected the most optimal design, which arose from the three conceptual designs. Each design was rated and on the basis of a multi-criteria analysis were selected the best one. Final design were processed to the 3D model, which have a technical calculations and technical drawings too. After this were made a economic calculations of a final design, including a comparison with a selected models from the research part of this thesis.
Description
Citation
KAZDA, T. Návrh ohýbačky na plech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Tůma, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marada, Ph.D. (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Prezentace - Obsah - Současný stav poznání - Vlastní návrh - koncepční varianty - Multikriteriální analýza - Upínání plechu - Segmentová lišta - Úhlový a délkový doraz - Ekonomické hodnocení - Závěr Student seznámil členy komise s výsledky své práce a odpověděl na všechny otázky oponenta. Otázky členů komise: - Jakým způsobem byste ohnul plech např. 300x300mm, jak to probíhá na vašem zařízení? - Podle čeho jste hodnotil multikriteriální hodnocení? - Co je to "nejoptimálnější"? Student odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO