Optimální řízení vytápění a chlazení bytové jednotky s několika zdroji pomocí heuristické optimalizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cieľom práce je zoptimalizovanie procesu vykurovania a chladenia obytného priestoru s využitím viacerých zdrojov tepla, za účelom zníženia finančných nákladov pomocou heuristickej optimalizácie. Tepelné straty, ktoré je potrebné vykryť, sú vypočitané z modelu 1D prechodu tepla cez rovinnú stenu. Hodnoty vonkajšej teploty, rýchlosti vetru a ďalších vonkajších vplyvov pochádzajú z meteorologickej stanice v Brne.
Aim of this work is to optimize the process of heating and cooling of living space with application of many heat sources in order to dicrease financial costs by heuristic optimization. Heat losses, which are needed to be covered, are counted using 1D heat transfer through plane wall model. Values of external tempreture, speed of wind and another external effects came from weather station in Brno.
Description
Citation
SEKULA, J. Optimální řízení vytápění a chlazení bytové jednotky s několika zdroji pomocí heuristické optimalizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Tomášek, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Irena Hlavičková, Ph.D. (člen) Mgr. Aleš Návrat, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Klaška, Dr. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student seznámil komisi s bakalářskou prací a odpověděl na otázky oponenta bakalářské práce. Oponent nebyl přítomen u obhajoby. Komise položila studentovi další otázky k bakalářské práci: Mgr. Návrat: K základnímu modelu rovnice vedení tepla, koeficient vodivosti tepla - proč se počítá harmonický průměr odporu vrstev stěny? prof. Čermák: Okomentujte Fourierov zákon vedení tepla z hlediska rozměrů a jednotek a uveďte jeho interpretaci. Otázky zodpověděl student jenom částečně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO