Inovace technologie výroby vodicí lišty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nového technologického postupu výroby vodicí lišty, užívané na štípacím stroji typu SVIT 06155. Současný postup výroby dílce, který byl navržen před více jak 40 lety, se ukazuje s ohledem na nynější možnosti výroby jako neefektivní. V první části práce je popsán proces štípání usně, dále je objasněn princip funkce stroje a následně definovány požadované vlastnosti vodicí lišty z hlediska provozních podmínek. Z analýzy dané problematiky vyplývají dva možné způsoby řešení. Prvním je změna materiálu vodicí lišty a druhým je změna technologie nanášení povlaku a jeho složení. V úvodu experimentální části je představeno řešení, společně s nově navrženým výrobním postupem a výkresovou dokumentací vodicí lišty. Správnost návrhu dále ověřena samotnou výrobou dílce a vyhodnocením stavu povrchu zařízením Alicona plošnou a profilovou metodou. V závěru je provedeno zhodnocení a uvedena doporučení pro budoucí výrobu dílce.
This bachelor's thesis provides the new plan of technological process of production of the guide rail used on the splitting machine type SVIT 06155. The current process of component production, which was designed more than 40 years ago, is proving inefficient with regard to current production possibilities. The first part of the work describes the process of splitting the leather, further explains the principle of operation of the machine and then defines the required properties of the guide rail in terms of operating conditions. The analysis of the issue reveals two possible solutions. The first is a change of the material of the guide rail and the second is a change of the coating technology and its composition. The introduction of the experimental part presents the solution, together with the newly designed production process and drawing documentation of the guide rail. The correctness of the design is further verified by the production of the component itself and by the evaluation of the surface condition of the Alicona device using the surface and profile method. Finally, an evaluation is made and recommendations for future production of the component are discussed.
Description
Citation
ZLÍNSKÁ, M. Inovace technologie výroby vodicí lišty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Václav Peterka, MBA (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Nestačila by drnost horní plochy Ra 1,6 mikrometrů? zodpovězeno 2. Současný přídavek pro broušení uvádí 0,3 mm. Lze snížit přídavek i na uváděných 0,25 mm vzhledem k délce obrobku? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO