Návrh robotického pracoviště na obrábění tvarově složité součásti válcovitého tvaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem robotického pracoviště na obrábění tvarově složitých součástí. v teoretické části je stručně rozebrána problematika průmyslových robotů, koncových efektorů a CNC obrábějících strojů. Praktická část se věnuje samotnému konstrukčnímu návrhu. Je navrhnut koncový efektor na robot, manipulátor, stanoviště výstupní kontroly a zařízení pro paletizaci, poté je sestaveno celé pracoviště. Následně jsou provedeny kontrolní výpočty a na závěr je k danému pracovišti zhotovena analýza rizik.
This diploma thesis is about the design of a robotic workplace for machining complex components. The theoretical part briefly discusses the issue of industrial robots, end effectors and CNC machines. The practical part is about design of individual devices. First is designed end effector for the robot, then manipulator, output checking station and palletizing equipment. Then the entire workplace is assembled. Next there are performed control calculations and at the end a risk analysis is done for the designed workplace.
Description
Citation
FAJT, P. Návrh robotického pracoviště na obrábění tvarově složité součásti válcovitého tvaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
V rámci obhajoby zaznělo: - Představení firmy, v rámci které byla DP vypracována - Cíle práce - Popis vyráběných součástí na navrhovaných zařízeních - Popis vč. obrázků 3D modelu- deskový zásobník, koncový efektor - Popis nakupovaných dílů - robot, CNC obráběcí stroj - Ukázka zařízení na kontrolu jakosti - Odchod obrobků z pracoviště - Ukázka rozložení pracoviště a jeho popis vč. toku materiálu - Popis kontrolních výpočtů - Zhodnocení a doporučení pro praxi - Odpovídáno na dotaz oponenta ohledně překlopení manipulátoru s obrázkem a výpočty Doplňující dotazy: - Otázka na výrobnost - v práci uvedeno, na konci práce uvedeno, že se nedělal výpočet na výrobnost - Jak jste šel na experiment měření součinitele smykového tření mezi ocelí a duralem? Je to za sucha? - Kolik váží paletka s čepy? Jak rychle jede spodní skluz?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO