Závislost mezi pevností v tahu a tvrdostí hliníkových slitin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce pojednává o závislosti mezi pevností v tahu a tvrdostí hliníkových slitin. V úvodu je zpracován přehled hlinkových slitiny a jejich charakteristiky. Následuje rozbor zpracování slitin hliníku, kde je velká část věnována průběhu precipitačního vytvrzování. V druhé části práce je obsažena praktická část, která popisuje metodiku měření tvrdosti a pevnosti v tahu s popisem procesu měření. Na konci jsou naměřena data zpracována do grafu a výsledky vyhodnoceny.
This thesis deals with relationship between tensile strength and hardness of aluminium alloys. The introduction provides an overview of aluminum aloys and their properties. In the following section there is an analysis of the processing of aluminum alloys. A large part is devoted to the course of precipitation hardening. The second part of the thesis contains a practical part, which describes the methodology of measuring hardness and tensile strength. The measurement process is described below. At the end, the measured data are processed into various graphs and their results are evaluated.
Description
Citation
RŮŽIČKA, M. Závislost mezi pevností v tahu a tvrdostí hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. Robert Theiner, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Štrůbl (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci. Následně zodpověděl otázky od komise, kde prokázal znalosti dané problematiky a dobře reagoval na všechny otázky. Otázky se týkaly použitelnosti výsledků v praxi, standartních postupů při kontrole vlastností hliníkových slitin jejich významu a použitelnosti zvolené metody. Komise ohodnotila obhajobu známkou dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO